Slachtoffers razzia 16 april 1944 herdacht

BEVERWIJK / VELSEN – 16 april 1944. Een dag die in de geschiedenis van Beverwijk en Velsen diepe sporen heeft nagelaten. 486 Jonge mensen, tussen de 18 en 25 jaar, werden weggerukt uit hun levens. Het was een vergelding voor een verzetsaanslag op drie NSB’ers. Met de trein werden zij via Kamp Amersfoort naar strafkampen in Duitsland gebracht. 65 van hen kwamen nooit meer terug.

Elk jaar wordt stilgestaan bij deze zwarte dag in de geschiedenis van Beverwijk en Velsen. Vandaag kwamen nabestaanden, stadsgenoten, de burgemeesters van Neukieritz en Leuna, het college van burgemeester en wethouders van Beverwijk en een delegatie van het gemeentebestuur van Velsen samen om te herdenken. Dit eerbetoon vond plaats bij het monument achter het Stadhuis, waar de namen van de slachtoffers in steen gebeiteld staan.

Dit jaar markeert de 80e herdenking van de deportatie en gevangenneming van deze 486 jongemannen. Als eerbetoon legden leerlingen uit groep 8 van basisschool De Wilgenroos uit Beverwijk en De Plantaan uit Velsen-Noord allemaal een witte roos op de herdenkingsplek.

IJmond Nieuws was bij de herdenking aanwezig en maakte bijgaande reportage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen