Toontje hoger: The Rubettes vieren 50 jaar ‘Sugar Baby Love’

Vandaag 50 jaar geleden, op 29 juni 1974, bereikte de Britse popgroep The Rubettes, de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met hun debuutsingle ‘Sugar Bay Love’. Zeven weken lang voerde de groep, aanvankelijk aangevoerd door het falset-geluid van leadzanger Paul da Vinci, de hitlijst aan.

(tekst: Wim Meijer)

De stem van Paul da Vinci met het gezicht van Alan Williams
Niet Da Vinci, maar  Alan Williams vormde echter het ‘herkenbare gezicht’ van The Rubettes, omdat DaVinci de band al had verlaten nog voordat ‘Sugar Baby Love’ een hit werd. De hoog gevoicede zanger verkoos een solocarrière boven het groepsbestaan.

In enkele maanden groeide ‘Sugar Baby Love’ uit tot een internationale hit die niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en Oostenrijk de eerste plaats bereikte van de hitlijsten. In The Billboard Hot 100 reikte het nummer tot 37e plaats. En in 2008 werd ‘Sugar Baby Love’ in Duitsland door RTL zelfs uitgeroepen tot meest succesvolle ‘Oldie’ aller tijden.

Na ‘Sugar Baby Love’ volgde nog een aantal tophits voor The Rubettes, zoals ‘Tonight’, ‘Juke Box Jive’ en ‘I Can Do It’. Daarna werd het stil rond de groep.

Driemaal The Rubettes
Overigens bestaat de groep nog steeds. Nog sterker: Er bestaan nu zelf drie Rubettes: een “The Rubettes feat. Alan Williams” en “The Rubettes feat. Bill Hurd” met de eerste originele leadzanger Paul da Vinci, en sinds kort is er ook een “The Rubettes feat. John, Mick & Steve”.

De eerstgenoemde formatie vierde afgelopen week in Zuid-Frankrijk de 50ste verjaardag van SUGAR BABY LOVE in Salon-de-Provence.

Wat je aan hun ziet is dat de tand des tijds toch wel behoorlijk aan hen knaagt en ook de stemmen niet meer helemaal zijn wat ze geweest zijn, alhoewel ze nog steeds geen toontje lager zingen. Dat geldt zowel voor Alan Williams als voor (nog net iets hoger) Paul da Vinci.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen