TenneT en KNRM gaan samenwerking aan voor veilig werken op zee

Foto: TenneT

WIJK AAN ZEE – Netbeheerder TenneT en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben officieel een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar bekrachtigd. Beide organisaties hebben veilig werken op zee hoog op de agenda. TenneT doneert de komende vijf jaar jaarlijks € 20.000 aan de KNRM.

Deze financiële ondersteuning wordt geformaliseerd en aangevuld met de intentie om gezamenlijk workshops, trainingen, campagnes en excursies te organiseren. Het doel is ervaringen uitwisselen, het veiligheidsbewustzijn te vergroten en bij te dragen aan veilig werken en veilig thuiskomen. De verbinding tussen de medewerkers van TenneT en de vrijwillige redders van de KNRM wordt hierdoor verder versterkt. Zij delen waardevolle ervaringen over de bestaande en toekomstige projecten van TenneT rondom windparken op zee en de SAR (Search and Rescue)-activiteiten van de KNRM op de Noordzee.

Veilig uit, veilig thuis
TenneT is actief op de Noordzee en beheert en bouwt de netinfrastructuur om windparken op zee aan te sluiten op het landelijke elektriciteitsnet. Medewerkers en partners werken 24/7 offshore aan de bouw en het onderhoud van deze ‘stopcontacten’ en zeekabels die de op zee opgewekte energie aan land brengen. De KNRM, met 1.500 vrijwilligers, redt en helpt 24/7 mensen en dieren in nood op zee. Het incident met het vrachtschip Julietta D staat nog vers in het geheugen. Twee jaar geleden raakte dit schip op drift en kwam in aanvaring met funderingen van windpark Hollandse Kust Zuid en een TenneT-transformatorplatform. Dankzij de inzet van de KNRM en de evacuatie per (SAR)-helikopter van de Kustwacht werd de 18-koppige bemanning van de Julietta D weer in veiligheid gebracht.

Veilig werken op een druk bevaren Noordzee
De Nederlandse Noordzee is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld, met jaarlijks 240.000 scheepsbewegingen. Jaarlijks komt de KNRM zo’n 2.500 keer in actie. Bij de bouw van windparken is TenneT verantwoordelijk voor de aansluiting op het elektriciteitsnet, terwijl de KNRM paraat staat om in te grijpen bij noodgevallen. Dit onderstreept het belang van hun rol bij offshore projecten.

CEO Manon van Beek van TenneT: “Nederland bouwt aan een klimaatneutraal energiesysteem – en wind op zee is daar een belangrijk onderdeel van. Tijdens onze werkzaamheden op zee moeten onze medewerkers én de medewerkers van al onze partners dat werk veilig kunnen doen en weer veilig thuiskomen. Daarom ben ik blij dat we langdurig investeren in een partnership met de KNRM. In de afgelopen jaren hebben we de KNRM leren kennen als een goede buur met oog voor onze veiligheid. Al twee eeuwenlang verrichten ze indrukwekkend werk op het gebied van maritieme veiligheid. Met deze structurele steun aan de KNRM willen we onze waardering tonen voor het goede werk dat deze organisatie doet én de handen ineen slaan om het bewustzijn rondom veilig werken op zee te vergroten.”

Jacob Tas, directeur van de KNRM: “Onze vrijwilligers redden levens, soms met gevaar voor hun eigen leven. Het incident met de Julietta D heeft de industrie wakker geschud. De KNRM werkt om-niet, wat betekent dat de hulp kosteloos is voor de geredden, maar niet zonder kosten. De KNRM is een goed doel en wordt gefinancierd door vrijwillige bijdragen, zonder overheidssubsidies. Met deze financiële ondersteuning versterkt TenneT de KNRM en onze gezamenlijke inzet voor een veilige Noordzee voor iedereen die daar werkt of vaart. “

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen