Jasper Ockeloen wint loodzware strandrace Egmond-Pier-Egmond

13 jan 2018, 15:14 Nieuws
5i5a9125 banner
Jasper Ockeloen heeft vanmorgen zijn favorietenrol in de strandrace Egmond-Pier-Egmond helemaal waargemaakt. Na 1 uur 2 minuten en 37 seconden kwam hij als eerste over de streep op de Boulevard in Egmond.
Ondanks het feit dat vooral bijna alle wielrenkenners Ockeloen al hadden getipt als winnaar, bleek het allesbehalve een makkie voor de regerend Europees Kampioen Beachracing.
Rick van Breda
Al kort nadat om 09.00 uur de 3400 rijders onder mistige omstandigheden van start gingen sprongen Rick van Breda en Bram Rood weg van de groep met alle toprenners. Toen Rood lek reed ging Van Breda alleen door ging. Jordy Buskermolen, de winnaar van vorig jaar, reed ook al vroeg lek, toen hij nog in de achtervolgende ploeg zat. Op de terugweg ontstond er een ploeg van negen renners die in de achtervolging ging op Rick van Breda.
Technische parcours
Het parcours kende een klim bij Wijk aan Zee en op weg naar Castricum aan Zee was er eveneens een klim en een afdaling van trappen, gevolgd door een serie strobalen. Daardoor vroeg het parcours veel technische vaardigheden.
Na de lus in Wijk aan Zee reed Rick van Breda nog steeds solo op kop, op korte afstand gevolgd door een getergde Jasper Ockeloen. Het duurde uiteindelijk tot de klim in Castricum voordat Ockeloen de aansluiting vond bij van Breda, waarna het tweetal gezamenlijk op Egmond af denderden.
[caption id="attachment_39281" align="alignnone" width="1500"]

Met z’n tweeën naar de meet
In de groep daarachter werd niet meer echt gejaagd op de koplopers, zodat het tweetal onderling moest uitmaken wie de uiteindelijke winnaar zou worden. De beslissing kwam bij de strandopgang van Egmond, waar Ockeloen een klein gaatje wist te slaan. De minimale voorsprong gaf hij niet meer uit handen waardoor hij na 1.02,37 als eerste de finishlijn kon passeren, op 2 seconden gevolgd door de man die ongeveer de complete wedstrijd op kop had gereden, Rick van Breda. Op de derde plaats eindigde Ramon Sinkeldam in 1.02,55, terwijl Thijs Zonneveld met 1.02,57 op een vierde plaats, en dus net buiten het podium eindigde.
"Het was lastig vandaag met veel aanvallen in het begin", zei Ockeloen na de finish. "Bij de strobalen kon ik naar Rick (Van Breda, red.) toerijden. Hij was erg sterk vandaag."
[caption id="attachment_39287" align="alignnone" width="1500"]

Nina Kessler wint bij de vrouwen
Bij de vrouwen gingen Nina Kessler en de Bergense Rozanne Slik al vroeg aan de leiding. Na de laatste klim en de strobalen ging Nina Kessler alleen op kop. Ze kwam in Egmond als eerste van het strand af en reed alleen naar de finish in 1.13,51. Rozanne Slik werd tweede in 1.13,59 en Ellen van Dijk kwam als derde over de finish na 1.14,18.
"Ik heb één foutje gemaakt", zei Rozanne Slik na afloop over haar strijd met Nina Kessler. "Ik ging bij Castricum niet als eerste over de strobalen en daarna kon ik niet meer bij haar komen."
Zware klus voor recreanten
Behalve de toprenners waagden ook ruim drieduizend recreanten zich aan het vernieuwde loodzware parcours, waarvan de accenten lagen bij de lussen in Wijk en Zee en Castricum. Menig recreant beet zich dan ook flink stuk op de beklimmingen, strobalen, zandheuvels en afdalingen. Vooral de afdaling in Wijk aan Zee bleek een belevenis op zichzelf. Op de afgang was uit veiligheidsoverwegingen een flinke laag zand aangebracht, alsmede enkele zandheuvels, dit alles om de snelheid er een beetje uit te halen. Voor sommige renners bleken echter juist die zandheuvels moeilijk te nemen hindernissen. Diverse valpartijtjes waren dan ook het gevolg.
5i5a9213
Valpartijtjes
[caption id="attachment_39296" align="alignnone" width="1500"]

Voor zover op dit moment bekend is de schade echter beperkt gebleven tot een ongelukkige val, waarbij Jody Tesselaar uit Heerhugowaard een gebroken sleutelbeen opliep. Voor hem dit jaar dus geen medaille bij de finish, maar volgend jaar ongetwijfeld weer nieuwe kansen, want gezien alle enthousiaste reacties van de vele deelnemers kan het niet anders dan dat ook volgend jaar weer een nieuwe Egmond-Pier-Egmond zal plaatsvinden, over ditzelfde vernieuwde en verzwaarde parcours.
Klik op de hoofdfoto bovenaan het artikel voor een uitgebreide fotoserie.