Bij Tata Steel is de eerste duurproef van zes maanden gestart met HIsarna, een duurzame alternatief voor het hoogovenproces. Met deze doorbraaktechnologie kan de hoeveelheid energie en de CO2-uitstoot van een staalbedrijf met minimaal 20% worden gereduceerd.
In combinatie met afvang en opslag van CO2 kan de uitstoot daarvan met minimaal 80% worden gereduceerd. Na deze duurtest breekt de volgende fase aan van het ontwerpen, bouwen en testen van een HIsarna-installatie op industriële schaal. HIsarna is bij Tata Steel in IJmuiden bedacht en wordt op de site ontwikkeld en getest. Sinds kort is Tata Steel 100% eigenaar van de rechten op de HIsarna-technologie. Het is op dit moment de meest kansrijke technologie om de staalindustrie wereldwijd structureel te verduurzamen.
CO2 afvangen en opslaan in gasvelden op zee
“Onze nieuwe regering heeft grote ambities als het gaat om het realiseren van een innovatieve circulaire economie die geen CO2 uitstoot”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland BV. “Voor een significante verlaging van de CO2-uitstoot heeft de staalindustrie echter een doorbraaktechnologie nodig. HIsarna is zo’n technologie en leent zich uitstekend voor het afvangen en opslaan van CO2. Tot op heden is er echter nog geen project gerealiseerd op dat gebied. HIsarna zou daar verandering in kunnen aanbrengen. En door onze ligging aan de kust ligt het voor de hand om de CO2 op te slaan in gasvelden op zee”, aldus Henrar.
Fabriek zonder schoorstenen
In het traditionele hoogovenproces worden ijzererts en kolen eerst voorbewerkt tot grote brokken om in de hoogoven te kunnen worden gestapeld. Bij HIsarna is die voorbewerkingsstap niet langer nodig: ijzererts en kolen worden in poedervorm in een reactor geïnjecteerd om vloeibaar ruwijzer te maken. Doordat een volledige processtap kan vervallen, wordt er 20% minder energie gebruikt en 20% minder CO2 uitgestoten. Je hebt dan maar één fabriek nodig om vloeibaar ruwijzer te maken, met slechts één schoorsteen. Doordat de HIsarna-installatie nagenoeg zuivere CO2 produceert kan die relatief eenvoudig worden afgevangen en opgeslagen (Carbon Capture and Storage – CCS), bijvoorbeeld in lege gasvelden op de Noordzee. Bij toepassing van CCS kom je met HIsarna zelfs tot een CO2-reductie van minimaal 80% en een fabriek zonder schoorstenen. De R&D-afdeling van Tata Steel heeft laten zien dat HIsarna werkt. Er is zelfs al staal geproduceerd van ruwijzer uit de HIsarna-installatie.
Minder fijn stof, zwaveldioxide en stikstofoxide
Het potentieel van HIsarna beperkt zich niet alleen tot het aanzienlijk reduceren van het energiegebruik en de CO2-emissies. HIsarna leidt ook tot lagere emissies van fijn stof, zwaveldioxide en stikstofoxide. Verder kan in een HIsarna-installatie schroot worden gerecycled en kunnen meer bijproducten van het staalproductieproces worden heringezet. Daarbij kan men met HIsarna ook nog eens stoffen als zink terugwinnen uit het proces. Voor de staalindustrie is er naast het overbodig maken van een van de huidige productiestappen nog het voordeel dat met HIsarna een breder palet aan grondstoffen kan worden ingezet dan in een hoogoven, waardoor men met goedkopere en beter beschikbare grondstoffen dezelfde hoge kwaliteit staal zou kunnen maken.