Column van de Dag / Iedereen een gezonde kerst en een gelukkig, swingend en sportief NU!

Foto: Pixabay

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Chelsey Edwards, Coach Aangepast Sporten van Beverwijk en Heemskerk die niet wil wachten tot 1 januari 2017 om de goede voornemens in de praktijk te brengen.

Ik wens iedereen een gezonde kerst en een gelukkig, swingend en sportief NU! (Door: Chelsey Edwards)

Waarom wachten met je goede voornemens tot 1 januari 2017 als je er ook gelijk vandaag mee kunt beginnen?! Voornemens zijn mooi. Bij het bedenken van goede voornemens heb je even de tijd genomen om bij  jezelf stil te staan, in plaats van door te sjezen in deze drukke maatschappij.

Een voornemen houdt het in dat je even hebt durven kijken naar jezelf en naar jouw eigenschappen. Je kijkt naar wat je nu doet en wat je anders zou willen doen. Het feit dat je durft te kijken naar jouw goede en ook jouw wat minder goede eigenschappen is al een groot compliment waard. Jezelf confronteren met (minder) goede eigenschappen is lang niet altijd even gemakkelijk. Je stelt jezelf dan even kwetsbaar op en dat maakt u heel moedig!

Niet straks, maar NU!
Na het bedenken van ‘van wat te veranderen’ is de tijd eigenlijk gelijk aangebroken om dat dan ook daadwerkelijk te gaan veranderen. Iets dat wat je jarenlang gedaan hebt ga je dus voortaan anders doen. Welnu, ik kan je u uit ervaring vertellen, dat dat niet in één dag gaat lukken. Dat kan wel eens een heel frustrerend proces worden. Zo’n verandering vereist namelijk een hoop discipline, wil, doorzettingsvermogen en tijd, die je jezelf mag en moet gunnen. Een goede reden dus om er maar gelijk mee te beginnen. Dan heb je op 1 januari 2017 tenminste al het gevoel goed bezig te zijn. Vandaar dat ik in deze column alvast, samen met mijn lezers, een start wil maken met de goede voornemens.trapStel dat je als voornemen heb om sportiever te worden en een paar kilo’s kwijt te raken, dan heb ik hier een paar tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Tradities gezond aanpakken
Het is handig om te weten dat in de Hollandse cultuur Kerstmis gekoppeld is aan vele tradities. Kerstdiner, kerstboom, kerstshows, kerstmarkten, lichtjestocht, kerstshoppen en nog veel meer. Deze tradities hebben hun slechte en goede eigenschappen. De uitdaging voor ons is om de tradities op een gezonde manier aan te pakken. Zodat ook tijdens deze feestdagen een gezonde en actieve leefstijl aangehouden kan worden. Dan hoeft je nog lang niet na te denken over het verkrijgen van diabetes type II. diet-1504822-banner-artJe kunt zittend afwachten tot het kerstdiner vanzelf voor je neus verschijnt en vervolgens alles eten wat op tafelstaat. Zo deed ik dat vroeger. Bommetje vol ging ik dan van tafel en moest eerst 2 uur liggen voor dat ik weer in beweging kon komen. Maar het kan ook anders!

Kerstinkopen doen met ‘stappenteller’
Wat ik leuk vindt van Kerstmis is het samen zijn met vrienden en familie. Eten leuk maken en samen inkopen doen. Op deze manier heb je zelf invloed op wat voor een kerstmaal er op tafel komt. En.. als je gebruik maakt van een stappenteller tijdens het shoppen, kun je ook nog eens bijhouden hoe gezond je bezig bent. Het is namelijk zo dat 10.000 stappen het aanbevolen dagelijkse aantal stappen is voor een gezonde volwassene. Kortom: Hoe meer winkels je afloopt, hoe gezonder het is! stappenteller-bolKalkoen vs kleine hapjes
Je kunt ook invloed hebben in dat wat je eet met kerst. Oliebollen, poffertjes, gehaktbal en een gehele kalkoen met z’n vieren is heerlijk, maar als ik dat doe heb ik sowieso achteraf spijt en word ik misselijk. Je kunt er ook voor kiezen om gezellige gezonde hapjes te maken. Tip: kijk eens op pinterest. Het staat vol met heerlijke hapjes, die er leuk uitzien en ook nog eens gezond zijn. Op de basisschool keek ik altijd al uit naar het kerstdiner. Iedereen maakte vele kleine hapjes, zo ik ook. Deze gingen altijd op omdat ze er zo mooi uit zagen en uhm.. ze waren vaak ook nog eens heel gezond.christmas-pinterestHulp vragen, vooral bij sporten met een beperking
Wanneer je als voornemen hebt om nieuwe dingen te leren, nieuwe mensen te leren kennen of misschien wel het plan hebt om te gaan sporten (zelfs al je eventueel een beperking hebt) dan heb ik één tip voor je: Oefen alvast met hulp vragen. Met Kerst in de keuken kun je alvast goed oefenen met hulp vragen, want kerst is het leukst als je alles lekker samen kan doen.

En vooral:  zet ook alvast in je agenda ‘SPORT ADVIES afspraak maken’ voor 9 januari 2017!

Vanaf 2017 zijn er weer namelijk weer nieuwe mogelijkheden voor een ‘sportadvies – aangepast sporten’ (Heliomare Wijk aan Zee, Beverwijk RKZ en Heemskerk). Je kunt dan contact opnemen met de Buurtsportcoach – aangepast sporten (Chelsey Edwards). Stuur een mail naar [email protected] en vanaf 9 januari kunt je een reactie verwachten.

Reacties