Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Chelsey Edwards, Coach Aangepast Sporten van Beverwijk en Heemskerk die de rol en het belang onderstreept van de samenwerking met studenten Sportkunde van Inholland bij het helpen van mensen met een beperking met het vinden van een voor hen geschikte sport.
Door: Chelsey Edwards
Het voelt nog kort geleden dat ik zelf afstudeerde als Pyschomotorisch Therapeut en Bewegingsagoog. Maar ondertussen werk ik al bijna 3 jaar als buurtsportcoach aangepast sporten voor Heliomare en de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. Ik ben al mijn stages ontzettend dankbaar, want door die verschillende plekken geprobeerd te hebben heb ik een duidelijk beeld van wat ik leuk vind en waar ik mij op mijn plek voel!
Ik ben erg blij met deze baan als buurtsportcoach, omdat het een zeer gevarieerde functie is, al wil ik ooit weer een baan als Psychomotorisch therapeut oppakken.
De variatie in deze baan maakt dat ik nog weer elke week nieuwe dingen bij leer, die ik niet in mijn opleiding heb kunnen leren. Dit maakt deze baan ook een bijzondere stageplek voor nieuwe studenten. En die kans geef ik ze graag! Want mijn motto is “Samen kom je verder!”
HBO Sportkunde Inholland
Sinds anderhalf jaar heb ik contact met de coördinator van de opleiding Sportkunde van de Hogeschool Inholland, Afke Kerkstra. Deze HBO opleiding richt zich op het hulp bieden bij en het enthousiasmeren voor aangepast sporten. Voor een groot deel van de mensen met een beperking was het tot voor kort niet altijd even makkelijk om op te groeien met een passend sportaanbod. Veel mensen met een beperking zijn dan ook opgegroeid zonder de mogelijkheden om te sporten en te bewegen.
Leerlingen van de opleiding Sportkunde kiezen in het vierde jaar een uitstroomprofiel om zich verder te specialiseren. Studenten die het profiel "Aangepast sporten" gaan allemaal aan de slag als Personal coach aangepast sporten. Afke over onze samenwerking: “Wij vinden het heel belangrijk dat de studenten tijdens de studie praktijkervaring opdoen, en dit is echt een opdracht waar ze wat kunnen betekenen. Ze leren in kaart te brengen wat de barrières zijn om te gaan sporten met een beperking en zien ook werkelijk in de praktijk wat dat betekent. Dat kunnen we op de hogeschool natuurlijk niet nabootsen. We zijn dus ook heel blij met de samenwerking!"
Student Ardo Rirash: project Mijn Personal Coach
Ardo Rirash is één van de 4ejaar studenten Sportkunde met uitstroomprofiel aangepast sporten die dit jaar mee deed aan het project ‘Mijn Personal Coach’.
[caption id="attachment_40345" align="alignnone" width="715"]
Zij vertelt er zelf over:
“Mijn naam is Ardo Rirash en ik ben een studente aan de hogeschool In-Holland te Haarlem. Ik volg daar de HBO studie Sportkunde en zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding. Dit laatste jaar bestaat uit twee delen: project en afstuderen. Het project, ‘mijn personal coach’, was erop gericht om iemand met een fysieke of mentale beperking te helpen bij het vinden van een geschikte sport. Zo ben ik bij Heliomare terecht gekomen. Vanuit Heliomare heb ik iemand aangewezen gekregen die op zoek was naar een geschikte sport. Dit was een jongen van 15 jaar oud die naar het speciale onderwijs gaat. Hij had al een aantal sporten geprobeerd maar was nooit gemotiveerd om dit door te zetten. Daarnaast vond hij bewegen ook niet zo leuk, omdat hij dat erg vermoeiend vond.
Via Chelsey ben ik met hem in contact gekomen en hebben wij een intake gepland. Bij de intake bleek dat hij graag wilde basketballen, en dus heb ik gekeken naar clubs in de buurt met de mogelijkheid van ‘aangepast sporten’. Vervolgens heb ik alle informatie over de verschillende basketbalclubs, Racing Beverwijk, Sea Devils Castricum en Mapleleaves Heemskerk bij elkaar gezocht, zoals de dagen en tijdstippen van training, het aantal trainingen, de teams, teamindeling en de kosten. Al die informatie heb ik naar de ouders opgestuurd.
Er zijn verschillende basketbalclubs in de omgeving van Beverwijk. Zo hebben wij samen een training in Castricum (Sea Devils) bijgewoond en een in Heemskerk (Mapleleaves). Castricum bleek toch net iets te ver te zijn, en dus is de keuze gevallen op Mapleleaves in Heemskerk. Ook was dit de beste keuze qua team en teamleden.
Dit was eigenlijk meteen raak. Trainingen waren goed verzorgd en de sfeer was goed dus ik hoefde eigenlijk niet verder te zoeken. Ik heb niet heel veel contact gehad met mijn cliënt nadat wij de geschikte sport hadden gevonden. Ik vond het wel leuk om iemand te helpen aan een geschikte sport alleen omdat het super soepel verliep heb ik er eigenlijk niet heel veel werk aan gehad. Ik weet nu wel hoe een proces verloopt wanneer je iemand helpt aan een geschikte sport en ik ben natuurlijk blij dat het vinden van een geschikte sport gelukt is!"
Buurtsportcoach: “het mooie aan haar verhaal is dat het zo gemakkelijk lijkt, maar dat is het niet. Maar dit laat wel de groei zien van de studenten. Ik zie duidelijk dat 1 e en 2 e
jaars nog zoekend zijn, geen verantwoordelijkheid durven nemen en daardoor niet actief aan de slag gaan. Maar Ardo heeft zich ontzettend ontwikkeld en een actieve attitude aangenomen. Dit maakt het voor de klant en voor de begeleider duidelijk en prettig werken. Mijn complimenten!”
Sportevenementen aangepast sporten
Dat het lukt om een kind of volwassene blijvend naar een sportactiviteit te begeleiden is echt een prestatie en hier moet je echt de juiste vaardigheden toepassen. Daarbij is het superleuk en leerzaam om samen te sporten en ook om samen sportevenementen te organiseren, zoals laatst bij ‘Ready to Sport!’.
Ready to Sport
is een sportevenement onder auspiciën NOC*NSF waarbij jongeren met een beperking op één dag kennismaken met een heel aantal sporten, zodat ze idee krijgen van welke sport zij leuk vinden of bij hen past.
Bij Ready to Sport in Heemskerk waren onder andere 1 e en 2 e
jaarstudenten van de opleiding Sportkunde van InHolland aanwezig! Thijs Clever, 2 e
jaar student, was er ook. Hij heeft geholpen tijdens de sportdag bij het rolstoelparcours naast Kees Jan van de Klooster, gouden medaillewinnaar in 2008 op het onderdeel mono-ski. Thijs legt uit dat hij zijn opleiding juist zo gaaf vindt omdat hij leert over de verschillen en overeenkomsten van mensen met en zonder een beperking bij het sporten. Hij noemt hierbij de fysieke effecten zoals het je fitter voelen en minder hulp nodig hebben bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Ook noemt hij de psychologische aspecten zoals het autonomer voelen, het weten dat je zelfstandig kunt zijn, dat je mee kunt doen aan de maatschappij en je sociaal betrokken voelt.
[caption id="attachment_40343" align="alignnone" width="1500"]
Door deze opleiding en door de ervaring van Ready to Sport kan Thijs daar ook een rol in spelen. Thijs: “Tijdens de Ready to Sport! – sportdag heb ik persoonlijk veel kunnen genieten! Zelf vind ik het heel leuk om deze kinderen een leuke/sportieve middag aan te bieden én daarbij om te zien hoe veel plezier de kinderen samen hebben” .
Kinderen die wat meer moeite hebben door bijvoorbeeld een (fysieke) beperking, verdienen net als ieder ander een plekje bij een voor hen passende leuke sport en uiteindelijk op de sportvereniging. Evenementen als Ready to Sport zijn heel belangrijk. En ook de enthousiasmerende rol van de studenten! Tijdens het evenement kunnen ze van alles proberen en er achter komen waar ze affiniteit mee hebben. Uit een klein onderzoekje door de studenten blijkt ook dat 19 van de 30 kinderen graag wil sporten en ook hulp wil bij het vinden van een passende en gezellige sportvereniging.
Thijs: “Wetende dat wij (de begeleiding) het beeld én beleving van sport van de kinderen positief kunnen beïnvloeden is geweldig! Dit motiveert mij ontzettend tijdens zo’n evenement!”
En daar doen we het voor met z’n allen, want samen komen we verder!!