Iedere twee weken een
column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan
Bert Kalter,
buurtsportcoach in Beverwijk die het heeft over 'investeren in ouder(en)s vanuit de gedachte dat ouders met enthousiaste sportbeleving dit ook overbrengen op hun kinderen.
Door: Bert Kalter
Zo maar een greep uit de praktijk.
Als buurtsportcoach moet je blijven netwerken en je goed aanpassen aan verschillende doelgroepen. Dat je steeds met verschillende doelgroepen te maken hebt maakt het werk juist leuk en aantrekkelijk. Flexibiliteit behoort ook tot een van de onmisbare eigenschappen om uiteindelijk de gezamenlijke doelstelling om het beweeg en-sport aanbod in de gemeente te verbeteren. Maar dan ook voor iedereen, jong en oud
Ouder(en)s vormen een doelgroep die niet aan onze aandacht mag ontsnappen. Voor veel ouders is sport een vast onderdeel van de opvoeding. Kijk ik naar mijzelf dan was sport een vanzelfsprekendheid. Lid worden van een vereniging was bij ons thuis voor ieder een eigen keus. Op de middelbare school kon een enthousiaste gymleraar nog wels een aanleiding zijn om over te stappen naar een andere tak van sport. Dit was dan vaak de sport die hij zelf ook uitoefende.
Enthousiasme doorgegeven van ouder op kind
Wat wel een must was bij mijn ouders, was de verplichting om minimaal een jaar op dansles te gaan. Voor mij een kwestie van tegen heug en meug de wil van mijn ouders opvolgen. Maar toch, welke tak van sport of spel dan ook, het enthousiasme van beleving en beweging kan worden doorgegeven van ouders aan kinderen.
Helaas is het overbrengen van sportenthousiasme van ouders op kinderen lang niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Uit een onlangs gehouden onderzoek blijkt dat er veel ouders zijn die niet in de gelegenheid zijn om dit te kunnen doen. Dat kan zijn omdat de gezondheid het niet toelaat of omdat de financiën niet toereikend zijn.
Beverwijk drinkt water
Wat ik met sterk afvraag is welke rol ouders gaan vervullen met betrekking tot het project ‘ Beverwijk drinkt water ‘ wat inmiddels op diverse basisscholen is geïntroduceerd. In hoeverre gaan ouders het drinken van water voortzetten buiten de muren van de scholen. Bij grotere activiteiten, georganiseerd door de buurtsportcoaches, wordt het drinken van water en een stukje gezonde voeding in ieder geval voortgezet.
Nationale Buitenspeeldag
Soms moet je prioriteiten stellen om voor jezelf duidelijk te maken: waar ga ik mij vandaag mee bezig houden? Hoe dichter een evenement nadert hoe intensiever de werkzaamheden hiervoor zijn. Dit geldt ook voor de voorbereidingen voor de Nationale Buitenspeeldag, die we deze week op woensdag 14 juni beleefden. Het zou een moment moeten zijn dat de straat even voor de kinderen is en dat de ouder(en)s zich moeten aanpassen. Helaas was dat in Beverwijk niet het geval. En dus zochten wij de groenvoorzieningen op.
Met het inschakelen van diverse instellingen/organisaties werd deze middag georganiseerd voor kinderen en ondersteund door ouders. Juist deze laatste groep moest gevraagd en gemotiveerd worden om op deze dag op een andere wijze de armen uit de mauwen te steken en een helpende hand te zijn tijdens de uitvoering van deze Nationale Buitenspeeldag. Ouder(en)s blijkt een niet altijd gemakkelijk te benaderen groep. Het credo is dan ook ‘blijf investeren ook deze groep volwassenen’.
Een ander voorbeeld waar onze aandacht nu naar uit gaat zijn de ouders van kinderen die gratis tien maal kunnen deelnemen aan de voetbaltrainingen op de Vlaskamp in de Broekpolder. De Vlaskamp is zo gesitueerd dat ouders op een verhoogde gras wal staan of zitten om hun kinderen te kunnen gadeslaan om ze te zien voetballen. Het voorstel kwam van collega`s om deze ‘passieve’ toekijkende groep enthousiast te krijgen om op het zelfde tijdstip ook in beweging te komen.. In samenwerking met diverse organisatie en de gemeente Beverwijk wordt hierin nu tegelijkertijd actie ondernomen, en stort nu ook een groep ouder(en)s zich nu op een fysieke workout terwijl de jongste generatie ontspannen een balletje trapt.