Vier van de tien huizen in IJmond verkocht voor of boven de vraagprijs

Foto: Pixabay

Het is nog maar een paar jaar geleden dat het kabinet maatregelen moest nemen om de woningmarkt weer een beetje nieuw leven in te blazen. Zoals het er nu uitziet is dat blazen uitgemond in een storm waarbij de huizenprijzen ‘door het plafond’ schieten.

De grote hausse op de woningmarkt begon eigenlijk in Amsterdam, waar de prijzen van de huizen in korte tijd zo omhoog schoten dat een gemiddelde Amsterdammer niet meer in staat was om in de eigen stad nog een woning te kopen. Gevolg: veel mensen lieten het idee van ‘wonen in Amsterdam’ achter zich en zochten een alternatief in de omringende gemeenten zoals Zaanstad, Almere, Amstelveen en Haarlem.

IJmond in kielzog Amsterdam en Haarlem
Wat gebeurde liet zich raden: ook daar rezen vervolgens de prijzen ‘de pan uit’ en inmiddels zoeken de kopers nu hun heil binnen een nog grotere omtrek rond de hoofdstad. En dat is nu ook goed terug te zien in de woningprijzen en de verkoopsnelheid van woningen in de IJmond.

Kijkdagen
Was het een jaar geleden eerder regel dan uitzondering dat een woning meer dan een half jaar te koop stond, op dit moment heeft de makelaar nog nauwelijks tijd om het verkoopbord in de tuin te plaatsen of voor het raam te hangen. Het gevolg is dan ook dat voor steeds meer woningen ‘kijkdagen’ worden georganiseerd in plaats van individuele bezichtigingsafspraken. Bij zo’n kijkdag komen soms wel tientallen geïnteresseerden. Verkoop is dan ook vaak een kwestie van enkele weken en gebeurt in veel gevallen voor of boven de vraagprijs.

Ten opzichte van vorig jaar zijn de prijzen van de woningen in de IJmond al met ongeveer 10% gestegen, is de tijd dat een woning te koop staat nog maar 30 dagen, en wordt (zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa) rond de 40% van de woningen tegen de vraagprijs (en vaak nog hoger) verkocht. Overigens: in Amsterdam en in Haarlem is dat bij ruim 60% van de verkochte huizen het geval.

Hieronder de IJmondgemeenten met het percentage huizen dat is verkocht voor of boven de vraagprijs:

  • Velsen 43,5%
  • Beverwijk 38,9%
  • Heemskerk 39,4%
  • Uitgeest 40,7%
  • Castricum 42,3%

Reacties