112

Drie aangiftes van beroving (+ tips van politie)

Foto:

De politie kreeg vrijdag drie meldingen van beroving binnen. Allen waren zij het slachtoffer van zakkenrollerij in de omgeving Haarlem. Een 39 jarige vrouw uit Uitgeest was ook de dupe en werd tijdens het winkelen bestolen van haar portemonnee . De politie waarschuwt en heeft enkele tips voor u op een rij gezet om de kans bestolen te worden te verkleinen.

De zomer is de periode dat overal in Noord-Holland markten, braderie├źn, kermissen, concerten, feesten en festivals worden georganiseerd. Dit zijn tevens plekken waar u moet oppassen voor zakkenrollers. Zakkenrollers zoeken altijd plekken op waar veel mensen dichtbij elkaar zijn, zodat het voor hen relatief eenvoudig is om iets waardevols uit uw tas, broek- of jaszak te halen. De politie is extra waakzaam op zakkenrollers in deze tijd van het jaar, maar vraagt mensen zelf om ook maatregelen te nemen en het de criminelen niet te eenvoudig te maken.

Hoe werken zakkenrollers?

– Ze leiden u af. Bijvoorbeeld door u een duw te geven of een vuurtje of de weg te vragen.
Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Wordt u door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag.
Ze kunnen de buit na het stelen doorgeven aan handlangers.
Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Het geld en de pasjes worden vaak zeer snel uit de portemonnees gehaald, waarna de portemonnee wordt weggegooid.
Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik word ‘gerold’?

– Draag uw tas met de schouderriem om uw schouder en hals, zodat de tas voor u hangt en niet achteloos naast of achter u.
Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien.
Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.
Neem niet meer geld mee dan u nodig hebt.
Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas.
Draag uw tas met de klep/sluiting naar uw lichaam toegekeerd.
Neem uw tas altijd mee in de paskamer en als u deze verlaat, ook al is het voor even, neemt u dan de tas mee.
Als iemand op uw kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
Houd uw omgeving in de gaten als u met uw mobiele telefoon op straat belt.