112

Meer anonieme meldingen over drugs en mishandeling (cijfers)

Foto:

In Noord-Holland is het aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem (M.) over drugs en mishandeling toegenomen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de anonieme meldlijn. De meldingen over hennepkwekerijen stegen van 346 naar 420 en de meldingen over mishandeling van 19 naar 34. Over het laatste onderwerp werd het publiek in opsporingsprogramma’s en andere media gevraagd informatie te delen. Ook uit de landelijke cijfers blijkt het belang van de inzet van opsporingsprogramma’s en andere media. Zo is dankzij de toenemende aandacht voor zogenaamde babbeltrucs het aantal tips over fraude met betaalpassen meer dan verdubbeld naar 139 meldingen.

De regionale zender AT5 besteedde aandacht aan de mishandeling van een medewerker van een winkel op het Hoofddorpplein in Amsterdam. Een personeelslid betrapte twee mannen op een winkeldiefstal, waarop het duo er vandoor ging. Nadat de medewerker één van de dieven wist te pakken, kreeg hij van de ander een schop in zijn gezicht. In februari liet opsporingsprogramma Bureau 020 beelden zien van deze zaak, waarna één van de daders werd aangehouden. Mede dankzij M.-tips werd in april ook de tweede dader aangehouden.

Provincie Noord-Holland

Uit een analyse van de halfjaarcijfers blijkt dat 1.116 meldingen betrekking hadden op de provincie Noord-Holland (meldingen binnen de provincie Noord-Holland hebben betrekking op drie verschillende politie eenheden, te weten Amsterdam, Noord-Holland en Midden-Nederland). Het aantal Noord-Hollandse meldingen steeg met dertien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Naast drugs en inbraken werd er onder andere meer gemeld over moord- en doodslag, diefstal en wapens/munitie. Landelijk ontving M. in de eerste zes maanden van dit jaar 8.100 tips (+5%).

Over de onderstaande onderwerpen werd veel gemeld met betrekking tot de provincie Noord-Holland. 

Onderwerp                 Meldingen jan t/m jun 2014

Hennepkwekerijen   420 (+21%)

Harddrugs                          207 (+7%)

Diefstal                                72 (+11%)

Overvallen                             49 (-6%)

Wapens/munitie          47 (+18%)

Mishandeling                  34 (+79%)

Moord- en doodslag   32 (+10%)

*Verschil ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Positieve ontwikkeling

Volgens Diederik Greive, Hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie, is het waardevol dat burgers informatie over misdaadzaken delen met de politie of Meld Misdaad Anoniem. “Burgers zijn steeds meer betrokken bij opsporing van daders van strafbare feiten. Meld Misdaad Anoniem krijgt veel waardevolle informatie van deze betrokken burgers. Dat is positief. Misdaden worden opgelost, onderzoeken vooruit geholpen en daders uit de anonimiteit gehaald. Het Openbaar Ministerie juicht deze burgerparticipatie en het succes van Meld Misdaad Anoniem toe!”

M. is geen politie 

M. is een onafhankelijke meldlijn waar mensen anoniem informatie doorgeven. M. is dé plek waar anonimiteit gewaarborgd is. M. stuurt de meldingen door naar haar partners zoals de politie, energiebedrijven, verzekeraars en opsporingsinstanties. 

Op de website van M. zijn per provincie de halfjaarcijfers gepubliceerd. Ga hiervoor naar: http://www.meldmisdaadanoniem.nl/m-actueel/