112

Wijkagent Bos: ‘Beste uniform dat ik heb gehad’

BEVERWIJK – Afgelopen maandag was het in navolging op ‘Flikken Maastricht’ en de collega’s uit de rest van Nederland, dan eindelijk de beurt aan het Basisteam IJmond om als laatste het nieuwe politie-uniform in ontvangst te nemen. In totaal krijgen 2500 politiemedewerkers in het werkgebied Noord-Holland, tussen 8 en 18 december hun nieuwe kleding uitgereikt. We vroegen wijkagent Laurens Bos om zijn nieuwe politie-uniform te presenteren en zijn eerste ervaringen met ons te delen.

Bos is als wijkagent al 12 jaar hét gezicht van de politie in de straten van Beverwijk. Hij werkt sinds 1978 bij de politie en is inmiddels toe aan zijn derde politie-uniform. „Dit is ook het beste uniform dat ik heb gehad!” Bos die in tegenstelling tot veel van zijn collega’s een bikers-tenue droeg, is content met het ‘werkpak’. „Het is praktischer, functioneler en het zit gewoon ook echt lekker.”

ivbw5kt2uw5uaoegqyje1rek7
Het nieuwe en oude politie-uniform gepresenteerd door Sylvia Smal en Laurens Bos op het Kerkplein in Beverwijk. 

De nieuwe kleding is zorgvuldig ontwikkeld waarbij in een vroeg stadium politiemensen zijn betrokken. Het ontwerp is ook voorgelegd aan vijftienhonderd burgers. Korpschef Bouman:”Iedere burger zal in één oogopslag zien: daar staat onze politie. Een politie die past in deze tijd. Behulpzaam en toegankelijk, maar ook stevig en stoer. Het nieuwe blauw straalt uit dat wij − waakzaam én dienstbaar − altijd en overal voor de burger klaarstaan”.

lyy48w36ggh9k6b7z2fcrm02u

Het uniform is voor iedere medewerker van de politie maatwerk. Hier goed te zien door het verschillende aantal blokjes op de schouders.

q0pfpfewriqxx9adsuy189l4o

Het grootste (en prettigste) verschil met het ‘oude’ uniform is volgens Laurens Bos het veiligheidsvest. ,,Dit draag je niet meer onder, maar boven je kleding, waarop je het bij administratieve taken, makkelijk even uit kan doen.”

lpzcsv0kl29dehbslkm7pl4xg

Zijn er vanochtend op het Kerkplein dan echt geen kritische noten te kraken? Ja, slechts een detail.. Bos: ,,Voor mij als politie-biker kan mijn jasje op de fiets nog wel eens omhoog kruipen, maar dit zal voor andere collega’s verder geen rol spelen.” 

ubfvsfmmy8c7euqchuc91sna1

Het nieuwe uniform is voorlopig alleen bedoeld voor politiemensen die echt op straat werken. Daarom zult u bijvoorbeeld de politiemedewerker op het bureau in Beverwijk nog in het blauw witte uniform zien. Of de woordvoerder op televisie. Ook blijft het huidige uniform voor alle politiemensen het representatieve tenue bij officiële gelegenheden.

Door Beverwijk Nieuws / Dennis Mantz