112

Mogelijk radioactieve straling vrijgekomen na explosie in Beverwijk

Foto: Wim Meijer Fotografie

Rond 14.30 uur vanmiddag heeft bij het afvalverwerkingsbedrijf Reym aan de Nijverheidsweg in Beverwijk een explosie plaatsgevonden. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio vertelt aan Mediapartner NH Nieuws dat er daarbij radioactief materiaal is vrijgekomen.

(bron: NH Nieuws)

“Er is een bepaalde kast ontploft waar een koolstoffilter inzat”, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Het bedrijf Reym heeft in een verklaring laten weten dat het misging tijdens het leegzuigen van een vat met actief kool. Dat kool bleek verontreinigd te zijn, onder andere met een laag stralend radioactief vuil (LSA).

De twee medewerkers die zich dichtbij de explosie bevonden, zijn door ambulancepersoneel nagekeken en blijken ongedeerd. Ook zijn ze apart gezet en onderzocht op radioactieve besmetting. Die bleek niet aanwezig.

Korrels
De radioactieve stof is na de explosie terechtgekomen in een plas water op de grond. “Het zijn korrels, verspreid over een vlak van zo’n acht bij vijf meter. We moeten kijken hoe dat opgeruimd moet worden”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hoe dat uiteindelijk gebeurt, is afhankelijk van het onderzoek van de adviseur gevaarlijke stoffen.

De woordvoerder verwacht niet dat de risico’s voor de omgeving erg groot zijn. “Gezien het aantal mensen dat hier rondloopt, denk ik dat stralingsgevaar door de lucht niet aanwezig is.” Op het terrein van Reym staan volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio ook gasflessen opgeslagen.

Reacties