112

Duizenden vervalste artikelen in beslag genomen bij actie politie in Midi Center Beverwijk

Foto: Politie

BEVERWIJK – In een grootscheepse actie gericht op de handel in vervalste merkartikelen zijn gisteren 25 telecomwinkels in het Midi Center in Beverwijk doorzocht. Hierbij werden duizenden vervalste artikelen in beslag genomen, waaronder telefoonoordopjes en -accu’s.

De actie werd uitgevoerd in het kader van een onderzoek van de Landelijke Recherche, in samenwerking met eenheid Noord-Holland onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Het onderzoek was gericht op verdenkingen van allerhande malafide praktijken in de telecomwinkels en startte op 27 augustus 2019 op basis van diverse signalen van witwassen, valsheid in geschrifte en bankieren zonder vergunning.

Diverse telecomondernemingen in het Midi Center zouden bewust of onbewust diensten verlenen aan vier verdachte telecombedrijven. Vermoed wordt dat er geld vloeit, dat door onderlinge factuurstromen en betalingen wordt vermengd en verhuld. De geldstromen eindigen dikwijls in het buitenland. De herkomst en verplaatsing van de initiële geldbedragen is volgens het OM schimmig.

Aangiftes
Op 12 september 2019 werd in het bedrijvencomplex ook al een actiedag gehouden gericht op malafide telecomwinkels. In de doorzochte telecomwinkels werd toen beslag gelegd op meerdere geldbedragen en diverse vervalste producten, waaronder telefoon accessoires. Het betrof toen een actiedag van de lokale politie, FIOD, belastingdienst, gemeente en Landelijke Recherche.

Bij de politie werd die dag door non-profit organisatie React melding gemaakt van merkvervalsing. React staat wereldwijd bekende merken bij in de bestrijding van merkvervalsing. React deed later aangifte van de handel in vervalste markartikelen door ondernemingen gevestigd op het Midi Center.

Bestrijding van malafide praktijken
Volgens het OM is bij het Midi Center steeds meer het beeld ontstaan van een vrijplaats voor allerhande vormen van criminaliteit, een hotspot voor ondergronds bankieren. Er gaat bovendien veel zwart geld in om dat wordt witgewassen, waardoor de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld. Dat is onwenselijk en in strijd met de wet. De malafide praktijken worden daarom hard aangepakt en bestreden door politie en OM.

Reacties