112

Hoogste alarmfase voor natuurbranden

Foto: Wim Meijer Fotografie

NOORD-HOLLAND Vanwege het verhoogde risico op natuurbranden hebben de veiligheidsregio’s Kennemerland en Noord-Holland Noord opnieuw de hoogste alarmfase aangekondigd.

(bron: NH Nieuws)

Het is al voor de vijfde keer dit jaar dat deze alarmfase wordt afgekondigd. En niet geheel onterecht zo lijkt het, want eergisteren was er weer een duinbrand bij Bergen aan Zee. De duinbrand, die rond 16.00 uur woedde vlakbij de kruising Zwarteweg en Uilevangersweg is snel geblust door de brandweer. Er zou ongeveer 25 meter grond zijn verbrand. De oorzaak is nog onbekend.

Twee weken geleden was in Bergen aan Zee ook al een duinbrand. Er brandde toen een halve hectare duingebied af, hoogstwaarschijnlijk door een kampvuur van tieners. De politie zoekt nog steeds naar de groep jongeren. Een kampvuur maken in de zomer of überhaupt vuur in de duinen is verboden. Er staan ook borden met waarschuwingen.

Volgens Mischa de Bruijn van veiligheidsregio Noord-Holland Noord gebeurt het de laatste twee jaar met regelmaat dat fase 2 wordt afgekondigd, de hoogste risicocategorie. Dit jaar is er al vijf keer opgeschaald naar het hoogste niveau.

Hoogste fase
De hoogste fase wordt afgekondigd wanneer het lange tijd droog is in de natuur. Tijdens deze fase zijn de hulpdiensten, natuur- en terreinbeheerders extra alert en worden er extra controles uitgevoerd.

Vanwege de weersomstandigheden trekt de brandweer uit met extra materieel, om de brandhaard snel te vinden, vertelt Mischa de Bruin. “We rukken dan uit met vier tankautospuiten, waarvan in ieder geval twee speciale natuurbrandvoertuigen zijn, met onder andere mogelijkheid om rijdend te blussen, twee verkenningsvoertuigen, een officier van dienst en een voertuig voor watertransport.”

Reacties