112

Lachgas tijdens verkeersdeelname: het lachen zal je snel vergaan

Foto: Charles Duijff/Pixabay

Behalve gebruik van alcohol tijdens verkeersdeelname, komt het steeds meer voor dat de politie gebruik van lachgas vermoedt bij verkeerscalamiteiten. Soms treft men ballonnen en lachgaspatronen aan in een auto die betrokken is bij bijvoorbeeld een aanrijding.

Bron politie:

Lachgas gebruiken is niet verboden volgens de wet, maar is wel schadelijk voor je hersenen Lachgas is een kleur- en geurloos gas met als werkzame stof di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal  verkrijgbaar in lachgaspatronen, voor slagroomspuiten. Je ademt het lachgas via een ballon in en uit. Door het inademen van het lachgas, krijg je een korte roes. Je voelt je dan heel wazig en licht in je hoofd. Vooral het geluid in je omgeving klinkt heel anders en je omgeving kan er ook anders dan normaal uitzien. Het kan zijn dat je een lachkick krijgt, vandaar ook de naam ‘lachgas’ (…) Door deze korte roes is het naderhand moeilijk vast te stellen, of iemand daadwerkelijk onder invloed was van lachgas tijdens het rijden (…)

Gebruik geen lachgas als je deelneemt aan het verkeer. Het kan effect hebben op je gedrag en rijvaardigheid. De politie kan je bekeuren voor gevaarlijk rijgedrag.

Net als in geval van alcoholgebruik….rijden onder invloed van verdovende middelen met alle gevaren van dien, dat wil je jouw familie, je vrienden en ons allen toch niet aandoen? Jezelf toch ook niet zeker?

Want dan zal iedereen die betrokken raakt bij eventuele catastrofale gevolgen…….het lachen snel vergaan !! 

Wil je meer weten over lachgas en de risico’s ervan?  Lees de informatie van het Trimbos-instituut…

 

Reacties