112

Code rood: nog weinig verkeersproblemen door gladheid

Foto: Rijkswaterstaat

NOORD-HOLLAND – Vanwege de aangekondigde gladheid en het daarvoor afgekondigde weeralarm code rood hebben veel organisaties voorzorgsmaatregelen genomen. Meerdere scholen en test- en vaccinatielocaties van de GGD blijven vanochtend uit voorzorg dicht.

Hoewel grote problemen op de wegen dankzij de inspanningen van Rijkswaterstaat vooralsnog zijn uitgebleven, komen er wel meldingen van extreme gladheid uit Amsterdam.

Gisteren zette de dooi al in, maar vandaag lijkt het winterse weer helemaal voorbij. Omdat het vannacht is gaan regenen, de temperatuur rond het vriespunt schommelt en de kou nog in de grond kan zitten, gaf het KNMI gisteren code rood af voor vandaag. Bevriezing van natte weggedeelten en ijzel kunnen voor verraderlijke gladheid zorgen, zo luidt de waarschuwing.

Strooiploeg
Gladheidsco├Ârdinator Marco Polle van Rijkswaterstaat liet NH Radio vanochtend weten dat de dienst al om 2.00 uur begonnen is met strooien. “De kou zit nog in de grond en op onze wegen. Dat maakt dat het toch gevaarlijk kan worden met de neerslag.”

Chauffeurs van de strooiwagens liepen vannacht en vanmorgen niet tegen extreme gladheid aan. “Tot nu toe gaat dat nog goed, er is nog niet veel gladheid geconstateerd, maar het risico is niet uitgesloten”, vertelt Marco.

Naar verwachting verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend. Voor Noord-Holland geldt code rood tot 10.00 uur. Voor de periode daarna is code geel afgegeven.

Test- en vaccinatiestraten
Test- en vaccinatiestraten van de GGD in de GGD-regio Hollands Noorden blijven tot 12.00 uur dicht. In Kennemerland gaan de straten ook pas later open, al durven ze daar om 11.00 uur de deuren weer te openen.

Reacties