Vandaag de dertigste column van Co Backer voor de nieuwssites van IJmond Nieuws, Beverwijk- en Heemskerk Nieuws.
Blik van Co: Pasen
Nog een paar dagen en dan is het Pasen. Ik raakte in gesprek met enkele hangouderen over Pasen. Steeds minder mensen weten waarom we Pasen vieren. Ik vraag mij in al mijn bescheidenheid af hoeveel mensen zouden nog weten wat er volgens de Bijbel met Pasen heeft plaatsgevonden? De betekenis van Kerstmis is wel bekend, de geboorte van Jezus, maar Pasen? Maar voor wie het even vergeten is: met Pasen gedenken we de wederopstanding van Jezus. Pasen wordt ook gezien als het begin van de lente, het ontwaken van de natuur na de winter. Een traditie die ook echt bij Pasen hoort is het eten van eieren.
In het Christendom was het tijdens de Vasten – tussen Aswoensdag en Pasen – verboden om eieren te eten. Maar met kippen die in het voorjaar opnieuw begonnen te leggen, waren er met Pasen dus véél eieren, té veel. De oudste eieren werden mooi versierd, de andere werden met Pasen opgegeten. Een ei en het daaruit voortkomende kuikentje staan voor nieuw leven. Laatst las ik ergens dat er in ons land tijdens deze dagen miljoenen eieren worden geconsumeerd.
Ook de Paashaas speelt een rol in dit gebeuren. De paashaas komt volgens negentiende-eeuwse aannames voort uit een Germaanse traditie voor het vieren van de lente en het nieuwe leven. De haas speelt een prominente rol in paassprookjes. Hij is, naast de eieren, een belangrijk attribuut van het niet religieus paasfeest.
Palmpasenstok
Palmzondag (ook wel Palmpasen genoemd) is de zondag voor Pasen en het begin van de Goede Week. Op deze zondag herdenken christenen dat Jezus op een jonge ezel Jeruzalem binnenreed en door een jubelende menigte werd onthaald. De mensen bedekten de weg voor hem met de takken van palmbomen. Ik weet nog wel uit mijn jeugd dat we op deze zondag in lange rijen, vanuit school, met prachtig versierde Palmpaasstokken door de straten liepen naar de diverse verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Deze Palmpaasstok bestond uit een met groene takjes en lekkernijen versierde stok, in de vorm van een kruis. Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert aan het Laatste Avondmaal van Jezus, waar hij het brood afbrak en deelde met zijn discipelen. Ik wens u fijne Paasdagen.
Co Backer