NLdoet haalt het beste uit Beverwijkers boven

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart jl. organiseerde het Oranje Fonds, samen met duizenden andere organisaties in het land, voor de 14e keer de vrijwilligersactie NLdoet. Een actie die ook aan Beverwijk niet onopgemerkt voorbijging.

(Foto’s en tekst: Wim Meijer)

De eerste keer dat in Nederland deze bijzondere vrijwilligersactie werd georganiseerd was in 2005 toen, ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix, Kennisinstituut MOVISIE in Nederland ‘Make a Difference Day’ organiseerde, dit naar het voorbeeld van Engeland en de Verenigde Staten waar deze dag al sinds 1992 een begrip is.

‘Make A Difference Day’ wordt NLdoet
Sinds 2010, toen ‘Make A Difference Day’ werd omgedoopt in NLdoet, heeft de actie een enorme vlucht genomen. In 2010 waren er door het hele land zo’n 150.000 vrijwilligers actief. Vorig jaar waren dat er maar liefst 350.000 die zich vastbeten in 9500 klussen. En dit jaar lijken deze aantal minimaal te worden geëvenaard gezien het aantal van 9828 dat stond ingeschreven. 
Circa 100 vrijwilligers op 11 klussen in Beverwijk
Elf van die klussen stonden gepland in Beverwijk, waar in totaal zo’n 100 vrijwilligers de handen uit de mouwen staken. Onder de vrijwilligers ook, net als voorgaande jaren,  het voltallige college van B&W.

Burgemeester aan de schoonmaak bij SIG Steunpunt Alkmaarseweg
Burgemeester Martijn Smit beet zich deze dag, samen met 10 vrijwilligers deze dag,  vast in het nodige schoonmaakwerk bij SIG Steunpunt aan de Alkmaarseweg, waar tevens de beplanting op het dakterras moest worden vernieuwd. Na deze dag heeft iedereen bij SIG er het volste vertrouwen in dat de bewoners weer optimaal kunnen genieten en een schone, opgeruimde woonomgeving. En helemáál voor niets hoefden de vrijwilligers het ook niet te doen, want door de medewerkers en cliënten van het Steunpunt was gezorgd voor een fraaie ‘giftbag’ voor ieder van de vrijwilligers. Voor burgemeester Smit was het zijn eerste NLdoet in Beverwijk, maar voor hem toch een feest van herkenning. Want ook in Wijdemeren, waar hij burgemeester was van 2010 tot 2017, was hij jaarlijks actief op de dag van NLdoet.

Jacqueline Dorenbos gáát voor de dieren op Animal Farm
Net als voorgaande jaren was ook Jacqueline Dorenbos (wethouder PvdA) weer actief in het kader van NLdoet. Haar keuze viel op de kleine Beverwijkse dierentuin Animal Farm, waar een heel arsenaal aan klussen lag te wachten, variërend van het schoonmaken van binnenverblijven tot het aanleggen en bestraten van een terras en zelfs het plaatsen van een muur om de stal te splitsen voor een binnenverblijf van de nandoes (op struisvogel lijkende loopvogels, alleen een stuk kleiner, afkomstig uit Zuid-Amerika) Diefstal
Het ongelukkige toeval wil dat Animal Farm deze week in het nieuws kwam door de diefstal van twee roze kaketoes en een blauwgele ara. De dieren zijn tot op heden nog steeds niet teruggevonden en dierentuinbeheerder Sander Buijs vreest dan ook dat de dieren in het illegale circuit terechtkomen, misschien zelfs in het buitenland. Daarbij merkt hij op dat er hierbij alleen maar verliezers zijn:

“Het is gewoon zo zonde. In feite heeft niemand er iets aan. Het zijn namelijk geen volièrepapegaaien. Neem de ara die nu gestolen is ‘Tony’, die is zo dominant dat als je overdag het hok binnen wilt komen dan moet je daar echt over nadenken, want het is gewoon ‘Hitchcock 2.0’. Mijn medewerker en ik zijn eigenlijk de enige die erbij konden komen om z’n ring te controleren of om ‘m te wegen, en dan nog met handschoenen aan en de gedachte dat zo’n wondje wel weer overgaat, want hij gaat met z’n snavel dwars door je handschoen heen”, aldus Sander die daarbij opmerkt dat het überhaupt maar de vraag is of de vogel een nieuwe eigenaar bereikt, omdat deze vogels uiterst stressgevoelig zijn en daar zomaar door kunnen overlijden.Neemt niet weg dat er nog altijd de hoop is dat de vogels alsnog gevonden worden en op hun vertrouwde plekje op Animal Farm terugkomen. Eén ding is zeker: dan komen ze wel in een schoon hok, met dank aan Jacqueline Dorenbos.

Tim de Rudder plant fruit-  en notenboompjes in Stadstuinderij Klein Hofland
Klein Hofland is als stadstuinderij aan het begin van de negentiger jaren tot stand gekomen en wordt helemaal gerund door bont gezelschap van vrijwilligers. Jong, oud, man, vrouw, wit of gekleurd, hier geboren of zojuist hier gevestigd. Iedereen doet er mee. Dat geldt zowel voor het werken in de stadstuin als voor het genieten in het park. In het park wordt volop gewerkt aan het onderhoud van de vlindertuin en het kweken van groenten en kruiden, die vervolgens weer voor een groot deel hun weg vinden naar de voedselbank.Gedurende de vrijwilligersactie NLdoet lag vooral de focus op de vlindertuin waar de bestaande duindoornperken omgebouwd moesten worden tot lange stroken en waar vijgenstruiken moesten worden geplant. Voor Tim de Rudder betekende het een van zijn laatste klusjes als wethouder. Na de verkiezingen zal hij niet meer terugkeren (noch als wethouder, noch als raadslid) en zal als strategisch omgevingsmanager bij PWN aan de slag gaan. Dat hoeft hem overigens niet in de weg te staan om volgend jaar wederom als vrijwilliger aan NLdoet deel te nemen, tenzij… hij iets te veel geschrokken is van nog één klusje dat vandaag geklaard moest worden en dat (volgens goed Beverwijks gebruik) was voorbehouden aan de ‘Benjamin’ (jongste vrijwilliger) binnen het gezelschap: het omgooien van de mesthoop. Een eer die aan Tim de Rudder ten deel viel.

Tuin opknappen bij Stichting SIG Stan Kentonlaan
Terwijl burgemeester Martijn Smit al actief was bij  het SIG Steunpunt Alkmaarseweg was wethouder Haydar Erol hard aan het werk bij de het SIG woonproject aan de Stan Kentonlaan in de Broekpolder.  Het woonproject bevat twaalf studio’s en vier aanleunappartementen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Hier was de NLdoet-actie helemaal gericht op het opknappen en schoonmaken van de tuin en het schilderen van het tuinmeubilair. Vooral dat laatste bleek wethouder Erol op het lijf geschreven. Met enthousiasme hanteerde hij de kwast, terwijl om hem heen de andere vrijwilligers zich richtten op de andere tuinwerkzaamheden. Een van de bewoners, Theo van der Horst, nam ook nog een andere rol voor zijn rekening: Als trotse gastheer leidde hij de redacteur van Nieuws.nl rond door zijn woning, voorzien van talloze afbeeldingen van zijn favoriete voetbalclub R.K.V.V.DEM, waar zelfs een jaarlijks G-voetbaltoernooi naar hem is vernoemd. Duurzaamheid
Of het ook voor de gedreven voorman van GroenLinks Beverwijk zijn laatste klusje wordt als wethouder is maar de vraag. Ook na de verkiezingen komt Haydar Erol graag weer terug als wethouder. Op dit moment heeft hij de verantwoordelijkheid voor een portefeuille met thema’s die hem na aan het hart liggen, zoals sociale zaken, onderwijs, welzijn en sport. Toch is er nog één thema waarvoor hij in de toekomst graag de verantwoordelijkheid neemt: Duurzaamheid!

“Als ik na de verkiezingen terug mocht komen wil ik ‘duurzaamheid’ heel graag naar mij toe trekken”, aldus Haydar Erol. “Stimulering zonne- en windenergie, isolerende maatregelen, klimaatbeheersing… ik wil van Beverwijk een ‘milieugemeente’ maken. Daarvoor wil ik echt knokken.
Ik heb het gevoel dat we in Nederland op het gebied van duurzame investeringen best wat harder kunnen lopen.  Voor heel Nederland kunnen we het hier niet bepalen, maar ik zou willen dat we op dit gebied in Beverwijk voorop zouden gaan lopen en een voorbeeldfunctie op ons zouden nemen.
Het is gewoon een kwestie van ‘durf’. Dùrf te investeren. Dùrf te veranderen. Dùrf de stappen te maken die uiteindelijk voor ons allemaal goed zijn’. Investeringen verdienen zichzelf terug, en dat zal ook steeds meer gelden voor initiatieven om te komen tot energiebesparing”. Dat Beverwijk ook nu al niet stilzit op het gebied van duurzaamheid blijkt onder andere uit het nieuwe woningproject Swaanswijk op de hoek van de Beneluxlaan en de Hoflanderweg, waar 13 energieneutrale woningen worden gebouwd. Het zijn de eerste woningen in Beverwijk die qua energie volledig zelfvoorzienend zijn door het gebruik van warmte- en koudeopslag in de grond en het opwekken van energie met zonnepanelen.

Jongerencentrum aan Wilgenhoflaan krijgt opknapbeurt
Misschien wel de meest arbeidsintensieve klus binnen het team van B&W was weggelegd voor wethouder Cecilia van Weel. Zij had deze dag de taak op zich genomen om, samen met 12 vrijwilligers het jongerencentrum aan de Wilgenhoflaan op te knappen en daarmee een uitstraling te geven die wat meer past bij deze tijd. Dat betekende vooral veel schilderwerk, iets waar de enthousiaste wethouder haar hand niet voor omdraait.  “Ik heb altijd veel geschilderd. Dat begon eigenlijk al als tiener. Ik heb dat altijd leuk gevonden. Dus toen ik deze klus op het lijstje van NLdoet zag staan heb ik daar meteen voor gekozen. Daar komt bij dat het in het jongerencentrum is, en ik heb nu eenmaal veel met jongeren. Daarom ben ik ook zo blij met mijn portefeuille, waarin ook jeugdzorg en jeugdbeleid is opgenomen”

Diezelfde jongeren zorgden ervoor dat Cecilia van Weel er deze dag niet alleen voor stond. Het enige punt was dat er sprake was van een ietwat late start omdat sommigen van de jeugdige vrijwilligers nog even tijd nodig hadden om bij te komen van hun ‘uitbundige vrijdagavond’.

De inzet van de jongeren samen met medewerkers van het jongerencentrum en de wethouder hebben er in ieder geval voor gezorgd dat het jongerencentrum het niet meer hoeft te doen met een uitstraling van 20 jaar geleden. En nu maar hopen dat de nieuwe vrijwilligers ‘blijvertjes’ zijn!
Met de hiervoor genoemde projecten als voorbeeld, maar natuurlijk bovenal met alle 9477 klussen die in de afgelopen dagen in Nederland zijn gerealiseerd in het kader van NLdoet, kan met veel voldoening worden teruggekeken op deze grootschalige vrijwilligersactie, die eigenlijk meerdere doelen heeft: natuurlijk het realiseren van de aangemelde klussen, maar vooral ook het mensen kennis laten maken met vrijwilligerswerk, waarbij de hoop is dat ook meer mensen zich structureel als vrijwilliger zullen aanmelden. Voor de mogelijkheden kijk op We(l)doen IJmond.

(Klik op de foto’s voor een grotere downloadbare versie)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen