Rijkswaterstaat: „inspectierapport uit 2011, tunnel veilig”

Foto:

De Velsertunnel onder het Noordzeekanaal voldoet aan alle veiligheidseisen. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat in een reactie op berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

De krant schreef woensdag op basis van een geheim inspectierapport dat de tunnel jarenlang verwaarloosd is. Rijkswaterstaat is op de hoogte van het rapport. Het gaat om een inspectieverslag uit 2011.

“Daarin zijn een aantal belangrijke knelpunten naar boven gekomen en bleek ook dat de Velsertunnel zoals we ook verwachtten aan grootschalige renovatie toe is”, aldus de woordvoerder. “Een groot deel van de mankementen is inmiddels al gerepareerd. De tunnel is dus gewoon veilig.”

Nooddeur potdicht
In het rapport staat onder meer dat tientallen systemen in het tunnelcomplex al lang vervangen hadden moeten zijn. Ook waren de nooddeuren alleen met geweld te openen en was het maar de vraag of de ventilatoren het wel zouden doen als er rook uit een tunnelbuis moet worden afgezogen.

Dat de zestig jaar oude tunnel tussen IJmuiden en Beverwijk daardoor niet veilig genoeg zou zijn, vindt Rijkswaterstaat overdreven. “Als er in een tunnel iets is mis op het gebied van veiligheid, dan sluiten we de tunnel tijdelijk en lossen het probleem op”, aldus de woordvoerder.

Renovatie
In 2016 wordt de Velsertunnel negen maanden afgesloten om de laatste en meest ingrijpende renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Dan worden verouderde installaties zoals het ventilatie- en blussysteem vervangen. Ook wordt de tunnel verhoogd zodat hoge vrachtwagens zich niet meer kunnen klemrijden.

Als de werkzaamheden zijn afgerond voldoet de Velsertunnel aan de eisen van de nieuwe Tunnelwet, ruim voor de deadline in 2019.