Vandaag: Internationale Dag van de Otter

Foto: Wim Meijer Fotografie

Bijna 200 otters binnen onze landsgrenzen: dat lijkt niet echt veel, maar in vergelijking van het eind van de vorige eeuw lijkt er toch echt sprake van een definitieve heropleving, alleen… dan moeten ze wel leren uitkijken bij oversteken.

In 1989 was het helemaal gebeurd met de otter in Nederland. Toen liet de laatste Nederlandse otter het leven. Maar zie, komt tijd komt raad. In 2002 werden 31 buitenlandse otters uitgezet in het Wieden-Weerribbengebied in Overijssel. En sinds die tijd is de otter weer met een voorzichtige opmars begonnen.

‘Al’ 185 otters in Nederland
Vorig jaar telde men al 185 otters, en dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, ware het niet dat de de diertjes nooit is geleerd om naar rechts en links te kijken alvorens de weg over te steken. Wat blijkt is dat maar liefst een derde van alle otters, gedurende de zoektocht naar een nieuwe partner en een nieuw territorium, onderweg een nietsontziende auto tegenkomt, die hun huisje-boompje-beestje-droom bruut verstoort. Meer bedreigingen
Maar niet alleen het verkeer vormt een bedreiging voor de otter. Menig otter sterft ook een verdrinkingsdood in een fuik of wordt het slachtoffer van watervervuiling.

Een bedreiging die vooral in een kleine populatie als in Nederland voorkomt is inteelt. Om die reden worden dan ook regelmatig nieuwe, uit buitenland afkomstige otters in Nederland uitgezet.

Wereld Otterdag
Vergelijken we de situatie met het eind van de 20e eeuw dan kunnen we blij zijn met ‘onze’ bijna 200 otters. Maar echt snel gaat ’t nog niet. Hoog tijd dus om de otter nog beter op de kaart te zetten, en dat doen we met een Wereld Otterdag, op de laatste woensdag van mei.

Doel van deze dag: goed nadenken over hoe belangrijk otters zijn en hoe ze het lokale ecosysteem in stand houden. Maar ook hoe kwetsbaar de otter is, en wat we eraan kunnen doen om ze te beschermen.

Reacties