Column van de Dag: 2019 is begonnen!!

Foto: Unsplash

Een nieuwe column op Nieuws.nl van Marga van Koeveringe, iokai-Shiatsutherapeut in het Oude Administratiegebouw in Castricum. Een verhaal over Do-In, energiebanen en Oosterse Geneeswijzen.

2019 is begonnen!!

Déze gelegenheid pak ik aan om je uit te nodigen alle goede voornemens met rust te laten en in plaats daarvan te beslissen welke nieuwe ervaringen jij aangaat in 2019.

Mijn besluit voor 2019 is dat ik alleen nog bijscholingen ga volgen waar de docent de dag begint met Do-In. Voor mij werkt Do-In als een stofzuiger door mijn lichaam en psyche. Mijn hoofd wordt schoner, de adem dieper en ik ervaar de speelsheid en circulatie van het bewegen. Ik nodig je uit om mee te doen……………

“Onbekend maakt onbemind”
“Wat is Do-In?   “Is er al weer iets nieuws?” hoor ik je al denken. Maar nee, Do-In is een traditie die afkomstig is uit Azië, en is ook bekend in de ‘Martial arts’. Je laat de energie door het lichaam stromen om bewustzijn en gezondheid te versterken.

Dit werkt net iets anders dan de vele bekende bewegingsvormen. Bij Do-In zijn de oefeningen gekoppeld aan de 12 energiebanen, ook meridianen genoemd,  in het lichaam. Deze energiebanen zijn ieder met een orgaan verbonden. Door de verschillende houdingen, strekkingen en (adem) oefeningen stimuleer je de energie van en naar de organen. Je helpt je eigen gezondheid door zelf te werken met de kennis van Oosterse Geneeswijzen.

Na afloop was ik fris, actief en tegelijkertijd ontspannen

Mijn ervaring
Tijdens mijn shiatsu opleiding begon elke lesdag met Do-In. In het begin dacht ik: Wat is de bedoeling? Wat moet ik nu ervaren? Vanuit mijn dansachtergrond was ik veel fysiek werk gewend, maar dit was compleet iets anders.

Ik had het gevoel dat ik drie stappen achteruit deed, het was allemaal zo makkelijk. Ik bleef zoeken naar de betekenis. Later ervoer ik hoe heerlijk relaxt, ongecompliceerd en verdiepend dit was. Ik nam mijn lichaam waar zonder te hoeven presteren en zonder oordeel. Na afloop was ik fris, actief en tegelijkertijd ontspannen. Mijn hoofd was opgeruimd en zo ging ik verder met de studie shiatsu. Wat was dit fijn! Kan het nog beter?

Constante energie
Met je psyche stuur je het lichaam aan, via je lichaam beïnvloed je weer de psyche. Wanneer ik met collega’s een ‘feel good’ programma geef, kent niemand Do-In. Wanneer we de oefeningen zowel solo als in tweetallen uitvoeren verandert de energie helemaal. Je ontdekt veel meer. We hebben Fun, plezier en versterken het vertrouwen in het innerlijk weten.

Leer het te doen en leer ervaren wat het met je doet

Nu jij?!
Enkele reacties van cursisten over Do-In: “Het is  Japanse yoga”, of “Dit werkt beter dan mijn eerdere therapie.” “Het schept rust in mij, het is bijna bewegingsmeditatie.”

Je hebt geen ervaring nodig. Iedereen kan Do-In volgen. Het enige wat je nodig hebt, is dat je openstaat voor de ervaring van je eigen geest en lichaam. Durf jij??  Neem een proefles. Ontdek het in doen en neem waar wat het met je doet.

Met Do-In kun je veel goed doen voor je zelfhelend vermogen, zonder je bovenmatig in te spannen. Daarom wil ik graag een extra groep starten op dinsdagochtend voor mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Do-In is een stressvrije bewegingswijze en is ondersteunend bij het omgaan met stress na de diagnose. Onderzoek heeft aangetoond dat dit soort activiteiten meetbaar gunstig zijn voor de hersenactiviteit, gemoedstoestand, hormoonhuishouding en voor specifieke DNA schakelaars. Door de stress respons te leren beïnvloeden kan het negatieve effect van stress geremd worden en dat is belangrijk voor het DNA en je welbevinden.

Op 28 januari a.s. gaat de cursus op maandagavond van start. Heb je vragen over Do-In? Ben je geïnteresseerd? Heb je belangstelling voor de extra groep op dinsdag? Laat het mij weten via een bericht op: www.oprechtenrechtop.nl of [email protected]

 

Reacties