Beverwijk herdenkt slachtoffers Razzia 1944 en strijd in Nederlands-Indië

Zaterdagmiddag 4 mei vond op het Stationsplein in Beverwijk de gezamenlijke Herdenking plaats van de slachtoffers van de Razzia van 16 april 1944 en de slachtoffers van de strijd in Nederlands-Indië.

Tijdens de bijeenkomst werd onder andere een krans gelegd door Burgemeester Martijn Smit en Wethouder Haydar Erol namens de gemeente Beverwijk.

Razzia
Tijdens de Razzia van 16 april 1944 werden 486 mannen uit Beverwijk en Velsen-Noord door de Duitse bezetters weggevoerd. Van hen kwamen 65 niet meer leven terug in Nederland.

Nederlands-Indië
In de periode 1945-1962 kwamen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea 6229 Nederlandse militairen om het leven. Negen van hen kwamen uit Beverwijk. Voor hen werd in 1995 op het Kuenenplein het ‘Indië-Monument’ opgericht; een zwart marmeren plaquette met daarop de namen van de negen omgekomen Beverwijkers. Tot in 2017 werd daar ook de jaarlijkse herdenking gehouden. Het was dit jaar voor de 2e keer dat de herdenking plaatsvond op het Stationsplein. De herdenking was de eerste van in totaal 4 herdenkingsmomenten in Beverwijk.  Vanavond vond ook de herdenking plaats van alle oorlogsslachtoffers bij het monument op het Westerhoutplein, een herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk aan het Julianaplein in Wijk aan Zee met aansluitend een stille tocht naar het monument aan de Zwaanstraat en een Herdenkingsbijeenkomst in de paviljoentent van begraafplaats Duinrust.

Hieronder een foto-impressie van de herdenkingsbijeenkomst op het Stationsplein in Beverwijk

Reacties