Hoe help je je hond deze tropische dagen door?

Foto: Olof Wessels

Het warmterecord is na 75 jaar verbroken. Tropische temperaturen in Nederland. De komende week zal het naar verwachting niet anders zijn. Hoe voorkom je dat je hond met dit weer oververhit raakt? Wat zijn de symptomen als het mis gaat? Wat doe je dan? Wanneer weet je dat het te warm is voor je hond?

We vroegen het aan dierenarts Din van Nieuwenhuijzen van Anicura IJmond.

“Gebruik vooral je gezonde verstand. Als jij het zelf warm hebt, heeft je hond het ook warm”, zegt Nieuwenhuijzen, “als een hond oververhit raakt kunnen de organen uitvallen waardoor de hond kan overlijden” Dit jaar heeft Nieuwenhuijzen dat één keer meegemaakt in zijn praktijk. Eerder dit jaar, toen het minder warm was dan nu.

“Het meest kwetsbaar zijn honden die al iets mankeren”, vertelt Nieuwenhuizen “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan oudere dieren met hartproblemen, dieren die wat overgewicht hebben, dieren die moeite hebben met ademhaling. Die kunnen zeker in de warmere perioden veel meer moeite hebben om goed de warmte kwijt te raken.”

In de video hieronder vertelt Nieuwenhuijzen waaraan je kunt herkennen dat je hond oververhit raakt. Ook geeft hij vijf tips om oververhitting bij je hond te voorkomen:

Reacties