Voorproefje op Sail Amsterdam 2020: Amerigo Vespucci meets Nieuw Statendam

Foto: Ton van Steijn

Al een klein beetje proeven van Sail Amsterdam 2020 met een spontane ‘Meet & Greet’ op het Noordzeekanaal tussen het Italiaanse zeilschip Amerigo Vespucci en het cruiseschip van de Holland America Line de Nieuw Statendam.

De Americo Vespucci vormt steeds weer bij de grote Sail-evenementen een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Met zijn drie masten bereikt het opleidingsschip van de Italiaanse marine een maximale hoogte van maar liefst 50 meter. Dan hebben we het over de hoogste mast. Maar ook de andere twee reiken nog altijd tot respectievelijk 43 en 50 meter. Bedenk daarbij dat het schip een lengte heeft van 101 meter, 15,5 meter breed is en 18 zeilen heeft met een totaal zeiloppervlak van 2800 vierkante meter, dan realiseer je je dat je te maken hebt met een zeereus, nou ja…

Het kan natuurlijk altijd groter. Dat bleek gisteren op het Noordzeekanaal toen het uit 1931 daterende zeilschip een spontane ‘tête-à-tête’ had met de Nieuw Statendam, cruiseschip van de Holland America Line uit 2018 met een lengte van maar liefst 297 meter en goed voor zo’n 2650 passagiers.

Of ze elkaar deze week over een jaar opnieuw zullen ontmoeten op ditzelfde Noordzeekanaal in het kader van Amsterdam Sail 2020 dat is vooralsnog niet bekend. Voor dit moment heeft Ton van Steijn in ieder geval gretig gebruik gemaakt van dit mooie fotomomentje.

Overigens: Amsterdam Sail 2020 vindt plaats van 12 tot en met 16 augustus 2020. Zet ‘m maar alvast in de agenda!

Reacties

Cookieinstellingen