XL-teststraat op Amsterdam Airport Schiphol geopend voor alle Nederlanders

Foto: Veiligheidsregio Kennemerland

De XL-testraat op Amsterdam Airport Schiphol is gisteren, dinsdag 1 december, geopend. Op de nieuwe locatie bij P4 Lang Parkeren kunnen alle Nederlanders terecht voor zowel sneltests als reguliere tests. De capaciteit bij aanvang is 2000 personen per dag. Dit aantal kan de komende maanden opgeschaald worden naar 15.000 tests per dag.

De XL-testlocatie wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen GGD Kennemerland, Streeklab Haarlem, Schiphol, ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), ministerie van Defensie, gemeente Haarlemmermeer, VNO NCW en GGD GHOR Nederland. Inwoners maken via de gebruikelijke route een afspraak voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202.

Gedurende de eerste week is personeel van de Koninklijke Landmacht aanwezig om bij te dragen aan een goede opstart. Zij houden zich onder meer bezig met de opleiding van het personeel en het afnemen van sneltests. GGD Kennemerland werkt daarnaast samen met het Rode Kruis, dat personeel voor de XL-teststraat levert.Burgemeester rondgeleid
Marianne Schuurmans-Wijdeven, burgemeester van de Haarlemmermeer en voorzitter van de Veiligheidsregio, werd gisterochtend rondgeleid. “Het is bewonderenswaardig om te zien hoe deze locatie in een zeer korte periode gerealiseerd is. GGD Kennemerland is hiermee voorbereid op een verruiming van het testbeleid en laat zien proactief in te spelen op de wensen van het kabinet. Onze regio is hiermee goed voorbereid op de nabije toekomst.”

Momenteel is de teststraat geopend voor personen met klachten. Daarnaast mogen personen die naar voren komen in bron- en contactonderzoek of een melding ontvingen via de Coronamelder-app  zich na vijf dagen quarantaine ook laten testen. Voor zorgmedewerkers zijn prioriteitsplekken beschikbaar.

Op de XL teststraat op Amsterdam Airport Schiphol kunnen wanneer nodig 15.000 personen per dag getest worden. Op basis van de vraag en het testbeleid van het Ministerie van VWS kan direct worden opgeschaald wanneer nodig

Reacties