55+

Samenwerking TenneT en gemeente Velsen natuurproject MEERgroen

Foto: Charles Duijff

Momenteel  wordt gewerkt aan een nieuwe elektriciteitsleiding, een nieuwe kabelverbinding tussen Beverwijk en het Noordhollandse Oterleek, dat als één van meerdere randgemeenten deel uitmaakt van Alkmaar.

Behoud van bomen

Soms moet een stukje natuur wijken om de leiding te kunnen aanleggen. Gelet op de belangrijke rol die bomen spelen; (een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar) zochten de gemeente Velsen en energieleverancier TenneT samenwerking met de stichting MEERgroen uit Haarlemmermeer. Deze stichting houdt zich bezig met het onderhoud en behoud van natuurgebied, met name ook het behoud van boomsoorten. Onderaan het artikel treft u een link naar de website van de stichting MEERgroen.

Franke van der Laan, ‘natuurburgemeester van Haarlemmermeer:

‘Op vrijdag en zaterdag hadden we een leuk nieuw project met een paar interessante partners: TenneT en de gemeente Velsen. Een bosplantsoen dat voor een hoogspanningsleiding moet wijken, mochten we eerst leeghalen van interessante zaailingen. Op vrijdag 1400 en op zaterdag nog 800. Deze jonge bomen worden deels in de gemeente Velsen gebruikt en deels door TenneT bij de herbeplanting na de aanleg van de leiding.  Zelf wilde TenneT grotere bomen en struiken met een graafmachine redden. Dat is de beweging die we overal willen zien: Redden wat er te redden valt en niet: kapot laten hakselen en weer een budget uittrekken om nieuwe bomen te kopen en te laten aanplanten. Zo moet het!’

Op de openingsfoto ziet u de Leeghwaterlaan in Velsen Noord, waarnaast het bosplantsoen is gelegen. De grotere bomen werden met linten gemarkeerd en de kleinere die de medewerkers van MEERgroen mochten ophalen werden tijdelijk in het aangrenzende slootje geplaatst. Inmiddels zijn die weggehaald.

Bron TenneT:

Omdat de vraag naar elektriciteit hard groeit, wordt er steeds meer duurzame elektriciteit opgewekt door zonneweiden en windparken (op zee). De energie die daar wordt opgewekt gaat met elektriciteitsleidingen naar de verschillende plekken in de provincie. Om dit transport mogelijk te maken, moet het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland versterkt worden. Er komt een ondergrondse kabel tussen de stations Beverwijk en Oterleek. Op het Bazaarterrein in Beverwijk komt een nieuw 150 kV-schakelstation. Op het station in Oterleek komen twee spoelen, om de spanning te regelen. De provincie Noord-Holland maakt een provinciaal inpassingsplan. Dat plan zorgt ervoor dat het bestemmingsplan in de gemeenten, waardoor de kabel komt te lopen, in een keer aangepast wordt.

Klik hier voor de websitelink naar MEERGROEN klik op Homepage

Homepage One

 

Reacties

Cookieinstellingen