“Geen woord te veel” blijkt ideale formule voor songfestivalwinst

Foto: Wikipedia

De laatste weken zijn er heel wat woorden vuilgemaakt over de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De eerste twee optredens van het uitverkoren duo Mia Nicolai en Dion Cooper bleken verre van succesvol. En dan ging het niet eens zozeer over de compositie zelf, maar over de uitvoering, waarbij het woord ‘vals’ regelmatig passeerde.

(tekst: Wim Meijer)

Welnu, dat ‘valse’ viel gisteravond uiteindelijk wel mee, maar toch echt warm liep het publiek niet voor de wat afgevlakte uitvoering van het mede door Duncan Laurence gecomponeerde muzikale pareltje Burning Daylight. Resultaat: Nederland dit jaar niet in de finale van het doorgaans kolderieke liedjesfestijn. En reken maar dat daar het laatste woord nog niet over is gezegd. En toch, veel woorden zijn niet nodig om het Songfestival te winnen. Dat bewees 28 jaar geleden, op 13 mei 1995, de Noorse Groep Secret Garden. Het drietal, bestaande uit pianist/componist Rolf Løvland en violiste Fionnuala Sherry, aangevuld met zangeres Gunnhild Tvinnereim, won het 40e Eurovisie Songfestival met het nummer Nocturne.

24 woorden
Ook dat was een overwinning waar later nog veel woorden over vuil gemaakt zouden worden. Vooral de als 3e geëindigde Zweden hadden geen goed woord over voor de Noorse inzending. Volgens hen hoorde een nummer met een tekst, bestaande uit slechts 24 woorden, niet thuis op het liedjesfestival.

De Noren daarentegen, met componist Rolf Løvland voorop, zullen gedacht hebben: ‘Waarom veel woorden gebruiken als een boodschap ook met weinig woorden kan overkomen?’ En dat die boodschap overkwam lijdt geen twijfel. Secret Garden won het festival met een straatlengte voorsprong op het als tweede geëindigde Spanje.

Drie miljoen albums
Hoe terecht die overwinning was bleek wel in de jaren die volgden op het Songfestival van 1995. Het eerste album dat de winnende groep in 1996 uitgaf ‘Song from a Secret Garden’ ging meer dan een miljoen keer over de toonbank. En ook de 10 daarop volgende albums werden bestsellers, waarmee het teller van Secret Garden inmiddels al op ruim 3 miljoen albums staat.

You Raise Me Up
De grootste hit voor Secret Garden kwam in 2002 met het nummer ‘You Raise Me Up’ met Brian Kennedy. Inmiddels is het nummer al 125 maal gecovered, onder andere door de groep Westlife.

Ik zou zeggen: erkenning genoeg voor de kwaliteit van die omstreden Noorse inzending van 1995. Van mij mogen we nog veel meer van die ‘muzikale pareltjes’ tegenkomen. Al vrees ik, na het zien van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival dat dat (een enkele uitzondering zoals Zweden daargelaten) er dit jaar niet in zit.

Reacties

Cookieinstellingen