In Beverwijk verkopen te veel bedrijven en verenigingen alcoholische dranken aan minderjarigen. Dit blijkt uit de resultaten van mystery guest onderzoeken 2017 en 2018.
Bedrijven en verenigingen overtreden hiermee de Drank- en Horecawet. Gemeente Beverwijk gaat strenger optreden. Vanaf december 2018 krijgen overtreders een bestuurlijke boete van €1,360,-.
Preventie- en handhavingsplan Alcohol
In 2017 is het Preventie- en handhavingsplan Alcohol vastgesteld door de gemeenteraad. In het plan heeft de gemeente zich tot doel gesteld om in 2020 het aantal geslaagde aankopen van alcohol door minderjarigen terug te brengen tot minder dan 5%. Door jaarlijkse onderzoeken, uitgevoerd door minderjarige mystery-shoppers, controleert de gemeente of alcoholverstrekkers zich aan de leeftijdsgrens van de Drank- en Horecawet houden.
Het onderzoek bestaat uit twee rondes, waarbij na de eerste ronde telefonisch contact wordt gezocht met alcoholverstrekkers die zich niet aan de regels houden. Ook ontvangen zij een brief van de burgemeester waarin wordt gewezen op het belang van het naleven van de leeftijdsgrenzen. Tijdens een tweede ronde wordt gecontroleerd of de Drank- en Horecawet nu wel wordt nageleefd.
Waarschuwen geeft onvoldoende resultaat
De controles hebben niet voldoende resultaat, zo blijkt uit de cijfers van het onderzoek in 2017 en 2018. In 2017 was het overtredingspercentage door alcoholverstrekkers in de eerste ronde 52% en in de tweede ronde 19%. Tijdens het onderzoek in 2018 lagen de overtredingspercentages hoger. In de eerste ronde was het overtredingspercentage 74% en in de tweede ronde 46%. Om deze percentages te laten dalen, moet strenger worden opgetreden.
Veiliger Beverwijk
De gemeente Beverwijk wil dat het prettig wonen, werken en ondernemen is in Beverwijk. Daarom zet de gemeente in op een schone, hele en veilige stad. Dit doet de gemeente onder andere door problemen integraal aan te pakken en handhavend op te treden wanneer nodig. Het toezicht op de naleving van de Drank- en horecawet is hier onderdeel van.