Theaterstudenten Nova College op tournee met Trojan Wars

Foto: Nova College

Derdejaars studenten Artiest theater van het Nova College in Haarlem spelen in de marathonvoorstelling Trojan Wars van Het Nationale Theater. De afgelopen weken hebben de studenten in Den Haag aan het stuk gewerkt en ze werken nu richting première.

De productie gaat vanaf 10 maart op tournee langs middelbare scholen binnen de lessen burgerschap en met een festival experience in theaters. Shanaya Dap, die twee jaar geleden bij het Nova College is afgestudeerd, speelt in het stuk mee als professional.

Vanaf het begin ging de artistieke ontwikkeling van de voorstelling en educatie samen. Regisseur Noël Fischer zorgt hiermee voor een totaalervaring waarbij vo leerlingen niet alleen in het theater, maar ook in de foyers, het klaslokaal en via een podcast ondergedompeld worden in de grote thema’s van Trojan Wars.

MAAK-gedachte

Trojan Wars is een modern theaterepos over oorlog, waarbij HNTeducatie werkt vanuit de MAAK-gedachte: “We willen leerlingen met onze educatieve projecten tot het besef laten komen; dit is mijn leven en mijn leven gebeurt niet vanzelf. Ik ben maker van mijzelf met mijn eigen gedachtes. Dat doen we door filosofisch onderzoek, vanuit niet weten en onzekerheid. Samen geven we vorm aan gedachten en zetten onze geest in als ‘maker’, om vanuit eigen denken en motivatie tot handelen te komen. Je eigen wil ontdekken en vandaaruit je leven zelf vormgeven. Jongeren hebben geen reisleiders nodig, maar bagage.”

Educatieproject

De intensieve samenwerking tussen HNTjong en HNTeducatie resulteert in een totaalervaring waarbij vijfduizend vo leerlingen door het hele land constant hun eigen waarden onder de loep nemen. Waar kies je voor: vrijheid of liefde? Vechten of vluchten? Het begint met de vakoverstijgende lesbrieven waarmee scholen van tevoren aan de slag gaan, gaat verder tijdens het speciaal voor hen geschreven en in de klas gespeelde Deel 0 en culmineert in de festival experience op de avond van de voorstelling waarin per speelstad 25 leerlingen actief meedoen. Een kernteam van tien theaterdocenten en veertig stagiaires van de mbo-artiestenopleidingen van het Nova College en ROC Mondriaan (DAPA) reizen door het land om Deel 0 in klaslokalen te spelen.

Reflectietool ‘vrijheid anno nu’

Tot slot wordt er een brug geslagen met de actualiteit met een reflectietool die de leerlingen doorlopen nadat ze de combinatie van voorstelling en educatieproject hebben ervaren. Samen met nieuwkomers, jongeren die net in Nederland zijn, doen de leerlingen onderzoek naar vrijheid anno 2020, het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren. Voor meer informatie HNT Trojan Wars

Reacties