Duizenden bezoekers bij eerste Open Energiedag

Foto: Chris Pennartsv

WIJK AAN ZEE – Duizenden bezoekers namen zaterdag tijdens de eerste Open Energiedag een kijkje bij 48 duurzame energieprojecten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT ontving ruim 100 bezoekers in Wijk aan Zee en vertelde in het informatiecentrum alles over de aansluiting van de windparken op zee: Hollandse Kust (noord), (west Alpha), (west Beta) en over de netuitbreiding Beverwijk-Oterleek.

Open Energiedag TenneT
Bezoekers werden in groepen ontvangen in het informatiecentrum waar ze een presentatie kregen over de energieprojecten in de regio. Aansluitend brachten de groepen een bezoek aan het werkterrein van het transformatorstation dat langs de Zeestraat wordt gebouwd. Naast de presentatie en rondleiding kon men ook de maquette van de projecten bekijken. Door een Virtual Reality bril kreeg men een virtueel kijkje achter de wereld van het stopcontact en kon men virtueel uitvaren naar een platform op zee. Door dit alles kregen bezoekers een beeld hoe in de regio één van de ‘groene stekkers voor windenergie vanaf zee’ wordt gerealiseerd.

(foto: Chris Pennarts)

In het regeerakkoord en het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 in totaal voor 11 Gigawatt aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 8,5% van alle energie in Nederland en 40% van het huidige elektriciteitsverbruik. Dat maakt deze regio tot één van de pijlers in onze nationale energietransitie.

“Als hoogspanningsnetbeheerder wil TenneT iedereen verbinden met een duurzame, betere energietoekomst. De opgave is enorm, maar er is gelukkig ook een enorme voortgang. Zoals deze projecten hier in Wijk aan Zee waar vanaf 2023 groene stroom vanaf de windparken op zee naar de huishoudens en bedrijven in het land gaat”, zegt Manon van Beek, CEO TenneT. “De Open Energiedag geeft een uniek inkijkje in de enorme inspanningen van bevlogen collega’s en partners die zich elke dag inzetten voor een duurzame energietoekomst voor ons allemaal.”

(foto: Chris Pennarts)

Organisator Nederlandse Vereniging Duurzame Energie
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector en organiseerde voor de eerste keer deze dag.

“Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening. We gaan een jaarlijks evenement maken van de Open Energiedag. Noteer de tweede zaterdag in september maar vast in de agenda.”

Bijna vijftig duurzame energieprojecten openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn een boottocht naar zonnepanelen op een meer, een combinatie van zonnepanelen met fruitteelt, duurzame warmte uit de bodem of uit het water van het IJ, windparken in aanbouw en een fietstocht langs de bronnen voor een warmtenet. De 48 locaties die de deuren openden zijn te vinden op https://www.daarkrijgjeenergievan.nl/open-energiedag/

Reacties

Cookieinstellingen