Nooit eerder zo warm op Oudjaarsdag; Nieuwjaarsduik bij lentetemperaturen

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

Nieuwsjaarduik heroïsch? Bij ruim 15 graden kun je de erwtensoep wel vervangen voor een koud pilsje, want nog nooit was het zo warm rond de jaarwisseling.

Het was niet eerder in het land ergens zo warm op Oudjaarsdag als dit jaar in het Limburgse Ell. Volgens Weeronline werd het om 03.10 uur 15,4 graden. Daarmee is het één jaar oude record van 15,1 graden, dat ook gemeten werd in Ell, gebroken. Wel is het bewolkt, winderig en regenachtig.

Inmiddels is de maximumtemperatuur op meer plaatsen in het zuidoosten al over de 15,1 graden heen, meldt Weeronline rond 07.00 uur. Het warmst tot dusver werd het in Ell met 16,4 graden. Volgens Weeronline loopt de temperatuur zaterdag in het zuidoosten van het land nog verder op, richting de 17 graden.

Mogelijk ook temperatuurrecord op Nieuwjaarsdag
Hoewel de temperatuur bijna lenteachtig aanvoelt, is het weerbeeld dat allerminst. Het is bewolkt, winderig en regenachtig, aldus het weerbureau. Nieuwjaarsdag verloopt vermoedelijk opnieuw uitzonderlijk zacht, waardoor waarschijnlijk ook de warmste 1 januari ooit wordt gemeten. Voor de vermoedelijk rond de 60.000 Nieuwsjaarsduikers betekent dat dus minder ‘afzien’ dan eerdere jaren. Wellicht handig om naast de erwtensoepstands van Unox ook een plekje voor een Heinekentap te reserveren.

Maandag is het ook nog zacht en stijgt het kwik tot rond 10 graden, daarna zakt de temperatuur naar normalere waarden van een graad of 8.

Het 31-decemberrecord voor De Bilt staat op 14,4 graden (2021). De kans dat dit record sneuvelt is groot, volgens Weeronline.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen