Beverwijk en Wijk aan Zee herdenken: Programma 4 mei 2024

Foto: Wikipedia

BEVERWIJK / WIJK AAN ZEE – Op zaterdag 4 mei 2024 organiseren de verschillende stichtingen IN Beverwijk en Wijk aan Zee vier herdenkingsmomenten: op het Kuenenplein, het Westerhoutplein, de Sint Odulphuskerk en begraafplaats Duinrust.

De bijeenkomst op het Kuenenplein, bij het St. Indië Monument, begint om 13.00 uur, die op het Westerhoutplein, bij het Bevrijdingsmonument, begint om 18.30 uur, de bijeenkomst in de Sint Odulphuskerk en het monument in de Zwaanstraat begint om 18.45 uur en de herdenking bij Duinrust begint om 19.15 uur.

 • 13.00 uur – Herdenking St. Indië Monument
  Herdenking van alle Beverwijkse slachtoffers die gevallen zijn bij de strijd in Nederlands-Indië bij het St. Indië Monument op het Kuenenplein. Burgemeester Smit legt een krans en houdt een korte toespraak.
 • 18.30 uur – Herdenking Westerhoutplein
  Herdenking van alle oorlogsslachtoffers bij het monument op het Westerhoutplein. De herdenking op het Westerhoutplein is vooral een gelegenheid om kransen en bloemen te leggen. Enkele leerlingen van deze school leggen bloemen en dragen zelfgeschreven gedichten voor. Burgemeester Martijn Smit legt namens het gemeentebestuur een krans op het Westerhoutplein. Er wordt ook een krans gelegd namens de Stichting 4 mei Beverwijk.
 • 18.45 uur – Herdenking monument Zwaanstraat Wijk aan  Zee
  Herdenkingsdienst met medewerking van het themakoor in de Sint Odulphuskerk. Tijdens de kerkdienst lezen twee leerlingen van basisschool de Vrijheit gedichten voor. Na de kerkdienst wordt er een bloemstuk gelegd bij het graf van de onbekende soldaat op het kerkhof door Klaas van Amersfoort. Daarna leest een leerling van de Vrijheit een gedicht voor bij het monument aan de Zwaanstraat. En legt wethouder Bal een krans namens het gemeentebestuur en houdt hij een korte toespraak.
 • 19.15 uur – Herdenking begraafplaats Duinrust
  In de aula van begraafplaats Duinrust vindt het avondprogramma plaats. De Beverwijkse pianist Tom ten Broecke (2008) zal drie composities ten gehore brengen, van Grieg en Skrjabin. De gasttoespraak is van geschiedenisdocent Mark Verschoor van het Castor College. Voormalig stadsdichter Mattijs Heinen leest gedichten voor. Na het binnenprogramma verzamelen alle bezoekers zich vlak voor acht uur op het grasperk bij de oude ingang, waar hoornblazer Marjolein Niele te horen zal zijn. Burgemeester Martijn Smit houdt een korte, afsluitende toespraak. Na de stille tocht langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument Beverwijk is er in de koffiekamer van Duinrust gelegenheid om na te praten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen