Piek in tekenbeten komt eraan: Zeven fabels en feiten over teken

Foto: Pixabay

De maand juli is traditiegetrouw de maand waarin de meeste mensen worden gebeten door teken. De parasieten worden actief van het warme weer en wij zoeken de buitenlucht op in de korte broek. Over teken bestaan veel misverstanden, om fouten te voorkomen staan hieronder zeven voorbeelden van veel voorkomende fabels en feiten.

(Bron: RTV NH)

  1. Teken houden van warmte
    Feit. Teken worden pas actief vanaf een graad of zeven, maar hoe warmer hoe beter. Als ze eenmaal op de mens zitten gaan ze op zoek naar warme plekjes. Zo zitten ze vaak in je oksels, knieholtes, bilspleet en liezen. Check ook goed achter je oren, in je nek en bij de haargrens.
  2. Als je een teek niet direct verwijdert krijg je Lyme
    Fabel. Een teek kan alleen Lyme veroorzaken als het is besmet met de Borrelia-bacterie. Zo’n vijfde van de teken kruipt rond met deze bacterie. Een beet is alsnog geen een garantie voor Lyme, geschat wordt dat tussen de één en drie procent van de mensen Lyme oploopt na een beet.
  3. Teken bespringen je vanuit bomen
    Ook dit idee is een fabel. Een teek kan niet springen of vliegen en blijft dus liever laag bij de grond. De teken klimmen meestal omhoog op een grasspriet of stengel om zich vast te grijpen aan een nietsvermoedend slachtoffer.
  4. Teken leven niet in de stad
    Fabel. Teken komen overal voor waar groen is, dus ook in steden. Teken vinden het fijn om in mos of dode bladeren te wachten in je tuin. Tijdens het tuinieren kunnen ze dan op je kruipen. Ongeveer twintig procent van de beten komt voort uit tuinieren.
  5. Lichte kleding helpt om tekenbeten te voorkomen
    Het is waar, maar niet door de voorkeuren van de teek. De reden is simpel: teken zijn donkere beestjes en daardoor zijn zij  makkelijker te zien op lichte kleding.
  6. Een taak laat sneller los als je er zeep overheen giet
    Fabel. Er is geen middeltje dat er voor zorgt dat de teek los laat na een beet. Gebruik bij voorkeur een tekentang of een pincet en trek het insect recht uit je huid. Zeep en andere middeltjes zorgen juist voor irritatie bij de teek en dit zorgt voor een grotere kans op een infectie.
  7. Een teek kan een centimeter groot worden
    Feit. Een teek begint heel klein, zo’n een tot drie millimeter groot. Nadat een teek zich heeft vastgebeten vult het beestje zichzelf met bloed en kan inderdaad voor komen dat het groeit tot een centimeter groot.

Tip van de redactie: Het is belangrijk dat de teek binnen 24 uur wordt verwijderd. Hou goed bij wanneer en hoe laat je bent gebeten, dit kan goed van pas komen als er inderdaad sprake is van een besmetting. Het is goed om het wondje na het verwijderen van de teek te ontsmetten, hier kun je alcohol (70%) voor gebruiken of jodium. Houd de plek van de beet de volgende drie maanden goed in de gaten. Als er een ring groter dan vijf centimeter omheen ontstaan ga dan direct naar de huisarts. Let ook op griepverschijnselen, ringvormige huiduitslag, koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn.

Hoe een teek te verwijderen? Kijk op de www.lymenet.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen