Column van de Dag / Ode aan de straatvoetballer

Foto: Robin Welp

De eerste ‘Column van de Dag’ op BeverwijkNieuws en HeemskerkNieuws, verzorgd door de vijf sportcoaches van Beverwijk en Heemskerk (Marja Pronk, Bert Kalter, Robin Welp, Chelsea Edwards en Bart Neeft) met als centrale boodschap: Iedereen die wil sporten moet dat ook kunnen! Het spits wordt afgebeten door Robin Welp, buurtsportcoach Actieve Jeugd in Beverwijk.

Ode aan de straatvoetballer

Beverwijk heeft goede straatvoetballers. Misschien klinkt dat voor velen als ‘niets bijzonders’. Immers, iederéén voetbalde vroeger gewoon op straat. Maar Beverwijk heeft toch een stapje voor.

De Panna (*) Knock Out organisatie wist dit al langer en vond dat Beverwijk de tweede locatie in Nederland moest zijn voor de start van de PannAcademie, een straatvoetbalschool onder leiding van de StreetRuleZ crew. Met een jeugdkampioen en vicewereldkampioen is Beverwijk, en specifiek de Olieslagerslaan, gekozen in 2015 als locatie.

Olieslagerslaan
Straatvoetbal en de Olieslagerslaan in Beverwijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds de start van StreetRulez in 2007 is de hoofdactiviteit voetbal. In de eerste vertegenwoordigende teams van de B’tjes tot aan de F’jes bij RKVV DEM, spelend op het hoogste jeugd niveau van Beverwijk, is wel een speler vertegenwoordigd die als ‘thuisbasis’ de Olieslagerslaan heeft.

De voorkeur van deze jongens ligt bij het voetballen op straat. Er ligt een voetbalveld met doelen, maar, wellicht mede veroorzaakt door de erbarmelijke en gevaarlijke staat van het veld, wordt er meestal gevoetbald op het plein. Overeenkomstig hebben alle spelers op het plein net even meer dribbel en truc vaardigheden dan de gemiddelde voetballer.

Ingang kerk als voetbaldoel
Vroeger speelde ik zelf vaak op de Olieslagerslaan. Mijn neef en maatje woonde aan de Olieslagerslaan. We hebben er heel wat uren doorgebracht, zonder voetbalinrichting. Tegenwoordig wordt alles planmatig ingericht als speelterrein, maar toen was het gewoon bankjes, klimrek, grasveld, kerk. De nis van de ingang van de Immanuëlkerk, destijds nog zonder hek, was de perfecte maat voor een voetbaldoel. Mijn eerste kennismaking met de tangobal! (**). Het gedraaide klimrek met gaten werd een gatenschietrek. Onderaan beginnen en elk gat op volgorde raken. Adidas_Tango_Argentina_(River_Plate)_1978_cup_Official_ball bannerDribbelkoning
Maar voetbal is partijtje, en het partijtje daar was bankenvoetbal, 1 tegen 1, of 1 tegen 1 tegen 1 (er waren 3 bankjes) en scoren door onder het bankje te schieten. Geen schijn van kans als het buurtvriendje van mijn neef er bij was. Hij was twee jaar ouder en kon wel 600 keer hooghouden. Geen idee of dat het aantal was, maar als hij begon moest hij zelf stoppen, want de bal viel toch niet. Maar bovenal, hij was de dribbelkoning en altijd op zoek naar het poortje. In de jaren 80 en 90 onbegrepen.

Ik heb zelf met ‘m meegespeeld en de liefde voor de dribbel en de bal kon je wel eens het gevoel geven dat je niet meedeed.  De bal aan een touwtje, en je kon alleen maar kijken en volgen. Het eindigde steevast met een ‘panna’. Het woord was nog niet eens uitgevonden.

Een pleintje mèt en vòòr voetbaltalent. Wellicht dat de huidige Pannaspelers op de Olieslagerslaan het niet weten. De eerste echte straatvoetballer en Pannaspeler van de Olieslagerslaan, van Beverwijk, van Noord Holland(?) liep er al voordat het woord zijn voetbalinhoud meekreeg.

Ode aan Carlos Bellod, de eerste Pannakoning Olieslagerslaan.


(*):Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal. De naam is afgeleid van het Surinaamse woord ‘panna’ wat ‘poortje’ betekent. Poorten is het spelen van de bal tussen de benen van de tegenstander door. Bij een panna behoud je tevens balbezit na het poorten.

(**): De Tango was de officiële wedstrijdbal tijdens het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 1978 in Argentinië

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen