Vijftigduizend lopers aan start van 100e Nijmeegse Vierdaagse

Foto: Youtube

Morgenochtend, dinsdag 19 juli, gaat in Nijmegen de 100e editie van start van de Vierdaagse, het meest tot de verbeelding sprekende wandelevenement van ons land en zelfs het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld.

Van 306 naar 50.000 deelnemers
Het is inmiddels 107 jaar geleden dat de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start ging. Dat gebeurde op 1 september 1909. Welgeteld 306 deelnemers (uitsluitend mannen) meldden zich aan de startstreep voor viermaal 35 kilometer.oude vierdaagse twitterAnderhalf miljoen over de Via Gladiola
Dat deelnemersaantal steeg in de daarop volgende jaren explosief. Het wandelen in ‘het Nijmeegse’ bleek een zeer aanstekelijk en niet uit te roeien virus. Hoe aanstekelijk mag blijken uit het feit dat in die voorgaande 99 edities meer dan anderhalf miljoen mensen na 4 dagen over de eindstreep kwamen op de Via Gladiola.

Wandelen gezond en sociaal
Dit succes laat zich vrij gemakkelijk verklaren:

  • Allereerst is wandelen wellicht de meest laagdrempelige sport die je kunt bedenken. Je kunt het eigenlijk altijd en overal.
  • Ook belangrijk: Er is geen competitie-element en daardoor ook geen onderlinge strijd. Integendeel, wandelen, zeker in Nijmegen, lijkt alleen maar verbroederend te werken.
  • Verder zijn de wandelroutes in en rond Nijmegen uitgezet in een prachtige, natuurlijke omgeving.
  • En, misschien wel het allerbelangrijkste, is wandelen ook nog een keer supergezond.

 

Intocht_Vierdaagse_2006_dag_1 banner wikipediaAfgelasting in 2006
Toch is er wel degelijk ook nu en dan twijfel over dat gezondheidsgehalte van de Vierdaagse. En dat heeft alles te maken met het feit dat er nu en dan ook mensen overlijden gedurende dit wandelevenement. Vooral 2006 staat ons wat dat betreft nog redelijk vers in het geheugen toen de Vierdaagse na 1 dag werd afgelast omdat er drie lopers waren overleden.

Dat deze dramatische gebeurtenis zeker niet kan worden gezien als aanwijzing dat ‘wandelen’ ongezond zou zijn blijkt als je de Vierdaagsecijfers van al die jaren goed bekijkt.

Wandelen verkleint overlijdensrisico met 96%…?
Zoals ik al eerder aangaf waren er in die 99 jaar ruim 1,5 miljoen deelnemers (de ‘uitvallers’ laat ik gemakshalve maar even buiten beschouwing). Van die anderhalf miljoen mensen stierven er gedurende het lopen 6 mensen. Dat kun je veel vinden, maar als je het landelijk sterftecijfer (CBS: 8,5 sterfgevallen per jaar op 1000 Nederlanders) loslaat op anderhalf miljoen mensen gedurende 4 dagen, dan kom je al uit op bijna 150 sterfgevallen. Conclusie (wellicht wat ‘kort door de bocht’): wandelend heb je 96% minder kans om te overlijden.vierdaagse 251Tienduizend calorieën

Dit cijfer in ogenschouw nemend, zou je voor het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse al een fikse korting moeten geven op de premie zorgverzekering, zeker als je daar de natuurlijke strijd tegen het overgewicht bij optelt. Want gemiddeld lopen de deelnemers in die vier dagen 160 kilometer. Bij een gemiddelde snelheid van 6 km/u en een gemiddeld gewicht per deelnemer van 75 kilo, verbruikt men in die 4 dagen ongeveer 10.000 calorieën. Daar kun je echt niet tegenop eten!

Een mooi eeuwfeest
Morgenochtend gaan ze dus uit de startblokken: vijftigduizend deelnemers onder, als we Weerplaza mogen geloven, ongekend mooie zomers omstandigheden. Onder die deelnemers ook honderden deelnemers uit de IJmond. Speciaal voor hen reist 251tv en Heemskerk FM ook af naar Nijmegen om daar, donderdag a.s., vanaf de Zevenheuvelenweg een rechtstreekse radio-uitzending te verzorgen en beelden op te nemen die later op 251tv zullen worden uitgezonden en ook over Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl terug te zien zullen zijn.

We wensen al die deelnemers alvast vier onvergetelijke, mooie en succesvolle dagen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen