Column van de Dag / Osteopathie: een goed alternatief (#8)

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

De achtste ‘Column van de Dag’ op BeverwijkNieuws van René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie.

Goede beslissing?

Beste lezers,

Van de week kwam er een 17 jarige vrouw bij mij op het spreekuur vanwege aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, last van haar buik met misselijkheid, vermoeidheid en minder energie. Ze heeft de klachten sinds 4 maanden, na een val op haar hoofd. Omdat het een vrij heftige val betrof is zij eerst naar de huisarts geweest. Deze constateerde een hersenschudding. Later stuurde hij haar door naar de neuroloog die, naast een kort lichamelijk onderzoek, ook een MRI scan liet maken. Hiervan was de uitkomst negatief (er waren geen afwijkingen te zien) en dus adviseerde de neuroloog een psycholoog of een revalidatiearts te consulteren. Deze nieuwe doktersgang heeft de vrouw even gelaten voor wat het is en nu zit ze dus voor mij.

De vraag is uiteraard of ik haar kan helpen om verder van haar klachten af te komen. Ze oogt rustig en weloverwogen, komt niet gestrest over, kan duidelijk vertellen wat er is gebeurd en wat het verloop van haar klachten is tot op heden. Ze vindt het een bijzonder advies van de neuroloog om haar een psycholoog aan te raden.

Ik vind ook dat de neuroloog hierin geen goede beslissing maakt. Hoewel ik hem niet naar zijn redenen hebt gevraagd vind ik dat deze jongedame geen voer voor de psycholoog is. Wat ze goed heeft gedaan is dat ze bij een val op haar hoofd met aanhoudende (hoofd)pijn, duizeligheid, misselijkheid en/ of verminderd geheugen eerst haar huisarts hierover heeft ingelicht.

Na mijn eigen onderzoek concludeer ik verminderde bewegelijkheid van een aantal nekwervels, waardoor er spanning is in de bijbehorende nekspieren alsmede lichte irritatie van de bezenuwing. Hiermee verklaar ik de hoofdpijn (komt vaak uit de nek) en de misselijkheid (de maag wordt onder nadere beïnvloedt door de nekzenuwen). Ook laat het onderzoek zien dat er spanning is tussen de onderlinge botverbinding van de schedelbasis. Dit kan een verklaring zijn voor de vermoeidheid en verminderde energie. Ze is opgelucht dat de mogelijke oorzaak is gevonden. De volgende afspraak is na haar vakantie.

Over vakantie gesproken als u ook nog weg gaat alvast een prettige vakantie gewenst.

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]

Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu

Reacties