Uniek in Nederland: het WK modelspeedbootracen

Foto: RTV NH

In 1980 werd het voor het laatst in Nederland georganiseerd. En nu, 36 jaar later, vindt het wereldkampioenschap plaats op de modelbootvijver de Ven in recreatiegebied Spaarnwoude.

(Bron: RTV NH)

Gierend schieten de handgemaakte modelspeedboten voorbij. Deelnemers vanuit maar liefst 33 landen uit de hele wereld zijn aanwezig, tot zelfs uit de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en China. Medeorganisator en deelnemer Gerard van Marm spreekt vol passie over zijn hobby: “Het geeft een kick op het moment dat je de motoren start. Het geluid en het op afstand bedienen van de boot, dat is spectaculair.”┬áDe kleine speedboten halen topsnelheden van 120 kilometer per uur. De hoeveelheid behaalde rondes bepaalt de kwalificatie voor de finale.


Familieaangelegenheid

Het modelspeedbootracen is een echte familieaangelegenheid bij de Van Marms. Zo werd de dochter van Gerard vorig jaar Nederlands kampioen en de jongste generatie van de familie staat ook al te trappelen. “Ik ben opa van vijf kleinkinderen, waarvan er twee zeker doorgaan in de modelbouwsport”, vertelt Gerard.┬áZijn oudste kleinzoon wordt op dit moment klaargestoomd voor het WK van volgend jaar en ook de 8-jarige Lucas kan niet wachten om te mogen racen. Hij heeft in ieder geval al veel vertrouwen in zichzelf. “Ik word beter dan opa!” En dat is een hele uitspraak voor iemand die pas een week actief is in deze sport.

Reacties