Column van de Dag / Osteopathie: een goed alternatief (#10)

Foto: Pixabay / Wim Meijer Fotografie

Tiende ‘Column van de Dag’ op BeverwijkNieuws van René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie. De week beleeft hij een keer ‘de andere kant van de medaille’ en realiseert hij zich hoe lastig het is om te vertellen wat je voelt..

Beste lezers,
Daar ging ik dan. Zaterdag een week geleden door mijn rug gegaan. Hoe? Nou, gewoon met bukken zoals het iedereen wel eens (of meerdere keren) overkomt. Dat is natuurlijk enorm balen, want het komt natuurlijk nooit uit. En ik heb ook nog eens samen met mijn lieve vrouw een leuk uitje gepland. Dus ik zit er helemaal niet op te wachten. Dan zijn de lijnen voor mij natuurlijk wel kort, dus maar even mijn oud-medestudent gebeld met de vraag of hij mij snel kan inplannen voor een afspraak. Twee dagen later zit ik bij hem in de praktijk en doe mijn verhaal.

Vertellen wat je voelt
Tja, dan begint het…. Nu sta ik aan de andere kant. Ik moet helder uitleggen wat ik voel, wanneer ik het voel en wanneer niet, waar ik het voel en straalt het nog ergens heen. Nu heb ik natuurlijk ervaring met het uitvragen naar klachten en mijn (zeker nu) Zeer Gewaardeerde Collega uiteraard ook. Deze kennis gebruik ik nu om een logisch verhaal te vertellen over hoe mijn klachten zijn ontstaan en hoe deze verder zijn verlopen.

Iedere hoofdpijn en iedere buikpijn is anders
Als je echter geen of weinig kennis hebt over je lichaam, dan lijkt het mij toch wel heel lastig om uit te leggen wat voor klachten je hebt. Ga maar na hoeveel benamingen er zijn voor verschillende soorten pijn. Denk maar aan pijn net na een trauma of na 3 weken of welke verschillende hoofdpijnen heb je ervaren. Ook buikpijn kan verschillend aanvoelen. Nu heb ik het alleen over de verschillende pijnen bij één persoon. Bedenk dan dat iedereen pijn anders beleeft.

Ieder een eigen pijnbeleving
Voor een behandelaar is het belangrijk goed uit te vragen over deze pijnklacht, maar ook te kijken naar de klant met deze klacht en in te schatten hoe deze in het algemeen reageert op problemen. Hierdoor zal de behandeling en de adviezen afgestemd zijn op de klant die voor je staat.

Overigens heeft mijn collega uitstekend zijn werk gedaan en ik heb natuurlijk goed zijn adviezen opgevolgd waardoor ik samen met mijn vrouw het leuke uitje niet heb misgelopen.

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]

Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu

Reacties