Tata Steel Chess On Tour in De Kuip

Foto: Tata Steel

Na de winterstop wordt er in De Kuip niet alleen op topniveau voetbal, maar ook schaak gespeeld. Het Tata Steel Chess Tournament komt namelijk voor een bijzondere speeldag naar het Feyenoord stadion op donderdag 19 januari.

Wie er in De Kuip gaat spelen wordt op 28 oktober bekendgemaakt. Dan wordt het deelnemersveld van de Tata Steel Masters gepresenteerd. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament  vindt traditiegetrouw plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017. Tijdens het evenement spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters onder de noemer Tata Steel Chess On Tour twee rondes op een toplocatie elders in het land.

Tata Steel verwacht de tweede externe speellocatie in de loop van deze maand bekend te kunnen maken. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament, zowel in Wijk aan Zee als op de twee externe locaties, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Schaken verbindt
“De Kuip vormt een prachtig decor voor de grootmeesters om hun partijen te spelen”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “En niet alleen de grootmeesters zullen achter het schaakbord plaatsnemen. Samen met de Gemeente Rotterdam en de schaakverenigingen gaan we ook jongeren uit de Maasstad bij dit topevenement betrekken. Tijdens de speeldag in het Spoorwegmuseum in Utrecht dit jaar speelden maar liefst 400 kinderen hun eigen schaaktoernooi. En gingen natuurlijk op de foto met hun idolen. Voorafgaand aan en tijdens de speeldag in De Kuip willen we samen met onze Rotterdamse partners laten zien dat schaken mensen van allerlei achtergronden en leeftijden verbindt”, aldus Van den Berg. In 1997 vond het NK Schaken plaats in De Kuip. Twintig jaar later doet in januari de wereldtop van het schaken het Feyenoord stadion aan.

(foto: Wikipedia)
(foto: Wikipedia)

Iconische speellocaties in Rotterdam
Wethouder Sport Adriaan Visser van Rotterdam: “Na een succesvolle editie in 2015 zijn wij erg blij dat het Tata Steel Chess Tournament weer naar Rotterdam komt. In 2015 was het gebouw De Rotterdam van architect Rem Koolhaas het strijdtoneel van de internationale grootmeesters. De editie van 2017 vindt plaats op een andere iconische Rotterdamse locatie, namelijk De Kuip. De terugkeer van het Tata Steel Chess Tournament willen we graag benutten om de schaaksport in Rotterdam te promoten, vooral onder de jeugd. Schaken is niet alleen leuk, het verbetert ook de concentratie en stimuleert het geheugen”.

Vierde Tata Steel Chess on Tour
In 2017 gaat het Tata Steel Chess Tournament voor de vierde maal ‘on tour’. Dit jaar waren er speelrondes in Amsterdam (Science Center NEMO) en Utrecht (Spoorwegmuseum). In de jaren daarvoor werd gespeeld in Rotterdam (De Rotterdam), Den Haag (Nieuwspoort), Eindhoven (High Tech Campus) en in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Lange geschiedenis
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 79e keer georganiseerd. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Reacties