Dam tot Damloop… òp naar de Velsertunnelrun!

Foto: RTV NH

Gisteren stonden er zo’n 45.000 mensen aan de start van de Dam tot Damloop in Amsterdam. Daaronder ongetwijfeld heel veel lopers uit de regio IJmond, die straks, op 27 november de kans krijgen om ook door hun ‘eigen’ tunnel te rennen.

De afstand die gisteren op het programma stond was 10 Engelse Mijl (16,1 kilometer). De Dam tot Damloop heeft zich sinds 1985, toen de eerste editie van start ging met ongeveer 4000 lopers, ontwikkeld tot het meest massale hardloopevenement in Nederland. De loop kent zowel een wedstrijdeditie, waaraan veel toplopers deelnemen, als een recreatieloop. Daarnaast is er ook een wandel- en een fietsevenement aan gekoppeld. Tel de deelnemers van al deze onderdelen bij elkaar op en de teller is dit jaar zelfs op 88.000 uitgekomen.

Keniaanse overwinningen
De wedstrijdlopers startten tussen 10.00 en 10.30 uur en finishten zo’n drie kwartier later. Winnaar bij de mannen was, net als vorig jaar, Edwin Kiptoo. Maar met een eindtijd van 45 minuten en 25 seconden was hij wel wat langzamer dan vorig jaar. Bij de vrouwen kwam de Keniaanse Alice Aprot als eerste over de finish. Abdi Nageeye was de beste Nederlander.Daarna gingen de recreanten van start.

Hoge temperaturen
De dagen voorafgaand aan de Dam tot Damloop maakte de organisatie zich nog flinke zorgen over de warmte. Als de temperaturen zondag, net als eerder in de voorgaande week, rond de 30 graden zou zijn geweest had dat kunnen leiden tot het afgelasten van de loop. Gelukkig kwam het niet zover. Toch waarschuwde de organisatie voor een vrij warme editie van de Dam tot Damloop, en niet geheel onterecht, want de warmte van de late zomer was in de IJ-tunnel nog duidelijk voelbaar.

Velsertunnelrun
Het risico van te hoge temperaturen zal er straks op 27 november niet zijn tijdens de Velsertunnelrun van IJmuiden naar Beverwijk. Nog ruim 2 maanden te gaan en dan staat deze eenmalige tunnelloop voor de deur. Anders dan de Dam tot Damloop, waar 45.000 lopers zich een weg door de tunnel baanden, ligt de limiet voor het aantal deelnemers aan de Velsertunnelrun op 5000. Dat betekent dus dat, als je na gisteren flink de smaak te pakken hebt gekregen van het ‘lopen door tunnels’ je er snel bij moet zijn om een startbewijs te bemachtigen voor dit  ‘Once in a lifetime event’ in en rond de gerenoveerde Velsertunnel.

Vandaag om 12.00 uur start de inschrijving. Ga hiervoor naar INSCHRIJVEN VELSERTUNNELRUN. Succes en tot 27 november!

Hieronder de compilatie van de Dam tot Damloop gemaakt door RTV NH / AT5 en Le Champion

Reacties