‘Nierfunctiestoornis: wat betekent dat voor mij?’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk organiseert op dinsdag 27 september een  informatieavond voor patiënten en belangstellenden over chronische nierschade.

Wat zijn de mogelijke symptomen, klachten en de oorzaken? En wat kunnen de nefroloog(=internist gespecialiseerd in nierziekten) en de diëtist van het RKZ voor jou betekenen?

Risico’s nierfunctiestoornis
Goed werkende nieren zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Maar andersom kunnen onze nieren hun belangrijke werk beter doen in een gezond lichaam. Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een nierziekte.

Diabetes en hoge bloeddruk
Veel voorkomende oorzaken van nierziekten zijn diabetes en hoge bloeddruk, daarom is het belangrijk om deze in een vroeg stadium te behandelen. Het is ook van belang bepaalde ziektes of aandoeningen van de nieren zo vroeg mogelijk op te sporen, en zoveel mogelijk te voorkomen. Door bijvoorbeeld de kans op hoge bloeddruk en diabetes te verminderen, lopen we ook minder risico op een nierziekte. Maar hoe gezond je ook leeft, iedereen kan vroeg of laat een nierziekte krijgen.

Slecht functioneren laat opgemerkt
Nierschade kan leiden tot nierfunctieverlies. Wanneer de nieren minder goed werken wordt het bloed ‘vergiftigd’. Dat is slecht voor hart en bloedvaten. We merken pas dat onze nieren hun zuiverende functie niet goed meer vervullen als er nog maar 30 procent (of minder) van de nierfunctie over is. Dan pas komen er klachten. Bij verdere achteruitgang van de nierfunctie dreigt een nierfunctie vervangende behandeling, zoals dialyse of transplantatie.

Margreet Bartels (Internist-nefroloog RKZ), Hanneke van den Broek (Internist-nefroloog RKZ) , Souad Mors-Bouhbouh (Internist-nefroloog RKZ) en Karin Hartog (Diëtist RKZ) belichten verschillende aspecten van anatomie, symptomen, klachten, oorzaken behandeling, controles, dieet, dialyse en transplantatie. Daarbij is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Locatie en aanmelden
De informatieavond wordt dinsdag 27 september gehouden in het restaurant van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk op de 2e etage van het ziekenhuis. De avond is van 19.00 tot 21.00 uur. De zaal is vanaf 18.30 uur open.

De toegang is GRATIS, aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl of telefonisch bij het patiëntenservicebureau: tel. 0251-265111. Dit bureau is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 uur- 16.00 uur.