Column van de Dag / Heliolympics: ‘The expert in anything was once a beginner’

Foto: Kirsten Groenveld

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Chelsey Edwards, Coach Aangepast Sporten van Beverwijk en Heemskerk die blij terugkijkt op de Heliolympics en meteen voorsorteert op de toekomst.

Door: Chelsey Edwards

Afgelopen twee weken stond Heliomare in het teken van de Heliolympics! Beverwijk/Heemskerk.nieuws.nl schreef elke dag hierover en liet ons mooie beelden zien van de sportdagen tijdens dit 13 dagen durende sportevenement. Op donderdag 22 september werden de Heliolympics officieel geopend door Paralympisch atleet, winnaar van een gouden medaille op de Triathlon en Ambassadeur van de Heliolympics Jetze Plat.

De Heliolympics werden vier jaar geleden bedacht door de afdeling Sport van revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Dit als vervolg op de Paralympische Spelen, die al sinds 1960 iedere vier jaar na de Olympische Zomerspelen wordt gehouden.

Paralympische Spelen
Het is belangrijk dat er naast de Olympische spelen ook Paralympische Spelen worden georganiseerd. Belangrijk omdat daardoor ook mensen met een beperking topsport kunnen beoefenen. Of je nou een atleet ziet wheelen of een atleet ziet sprinten op de atletiekbaan, ik vind het allebei even knap en gaaf! Het zien van sporten op zo’n hoog niveau, daar krijg ik echt kippenvel van. Wat een prestaties! Wouw! wim-meijer-fotografie_5i5a1115Heliolympics
Jetze plat gaf bij opening de tip, ‘Ga op zoek naar de sport waar je het meeste plezier in hebt.’! Dit past helemaal bij het doel van de Heliolympics. Heliolympics biedt jou de kans om de voor jou ‘nieuwe’ vormen van sport uit te proberen, ontdekken en te ervaren van wat jij leuk vindt om te gaan doen!

Er zijn mensen die al vanaf hun geboorte een beperking hebben en mensen die plots op een later moment hiermee moeten leren omgaan. Voor iedereen is het belangrijk om het sporten te ervaren. Sommige sporten zijn speciaal opgezet voor sporters met een beperking (o.a. Handbiken en Boccia) en er zijn ook velen sporten die door iedereen beoefend kunnen worden! Een van die geweldige activiteiten tijdens de Heliolympics was persluchtduiken!! Te gaaf!! kirsten-groenveld_2Paralympisch talent
De Gemeenten Beverwijk en Heemskerk erkennen het belang van het sporten en het aangepast sporten. Als coach aangepast sporten wordt ik hier erg blij van! Dit geeft de trainers en vrijwilligers van de sportverenigingen de kans om het aangepast sporten binnen hun club of vereniging op te zetten of uit te breiden.Het zou mooi zijn dat er straks voor iedereen een veilige plek is om te kunnen sporten. En weet: ‘The expert in anything was once a beginner’.

Workshop dag ‘Aangepast Sporten binnen jouw vereniging’
Aangepast sporten is soms ingewikkeld, maar vaak juist simpeler dan we denken. Sommige dingen moet je net even weten en andere dingen kun je pas begrijpen wanneer je het zelf hebt ervaren. Daarom is wordt er op zaterdag 12 november 2016 een speciale workshop-dag ‘aangepast sporten’ georganiseerd voor de trainers en vrijwilligers van de sportverenigingen in Beverwijk en Heemskerk. Geïnteresseerd?? Bel of mail met de coach aangepast sporten van Heliomare 06 19 08 01 02 / [email protected]

Goude tip!
Als je bekijkt wat een persoon wel kan zijn er tal van mogelijkheden!

 

Reacties