Wereldkampioen Carlsen én uitdager Karjakin op Tata Steel Chess Tournament 2017

vlnr: Theo Henrar, Anish Giri en Jeroen van den Berg
Foto: Tata Steel

Wereldkampioen Magnus Carlsen neemt deel aan het Tata Steel Chess Tournament 2017, zo heeft de toernooiorganisatie vandaag bekendgemaakt.

En niet alleen Carlsen, maar ook zijn uitdager Sergey Karjakin zal van de partij zijn. Vanaf 11 november spelen Carlsen en Karjakin in New York om de wereldtitel. Hoe die strijd ook afloopt, de wereldkampioen is in januari van de partij in Wijk aan Zee.

Carlsen won afgelopen januari het Tata Steel Chess Tournament voor de vijfde maal. Karjakin won in 2009. In Wijk aan zee treffen ze onder meer Anish Giri, Levon Aronian, Wesley So en de 17-jarige Chinese sterspeler Wei Yi. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament  vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017. In het kader van Tata Steel Chess On Tour spelen de Tata Steel Masters op 19 januari hun 5e ronde in De Kuip in Rotterdam. Op 25 januari doen ze voor hun 10e ronde De Philharmonie in Haarlem aan.

Verbinden via schaaksport
“Tata Steel zet zich er voor in om mensen met verschillende achtergronden met elkaar te verbinden via de schaaksport”, zo stelde Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland, tijdens de bekendmaking van de Tata Steel Masters. “Daarbij richten we ons, volledig in lijn met ons omgevingsbeleid, in het bijzonder op jongeren. Ook in januari zullen we samen met de Gemeente Beverwijk, de Gemeente Rotterdam en de Gemeente Haarlem weer veel jongeren bij het Tata Steel Chess Tournament betrekken en maatschappelijke initiatieven helpen opzetten rondom de schaaksport”, aldus Henrar.

Eerste ontmoeting na titelstrijd
“Ik ben bijzonder verheugd over de sterke bezetting van de Tata Steel Masters in 2017 en de deelname van zowel wereldkampioen Carlsen als zijn uitdager Karjakin”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Tijdens ons toernooi zullen Carlsen en Karjakin elkaar voor het eerst weer treffen na de strijd om de wereldtitel. Dat is heel bijzonder, want na een titelstrijd kiezen de grootmeesters vaak voor een rustperiode.” Het deelnemersveld van de Tata Steel Masters heeft een gemiddelde rating van 2752 en kent vier spelers uit de top 10 van de wereld. De twaalf grootmeesters die inmiddels bekend zijn gemaakt zijn afkomstig uit negen landen. De 13e speler wordt in november bekendgemaakt en de 14e een maand later, als bekend is wie op 1 december de hoogst genoteerde speler van de ACP Competitie is met een rating onder de 2750. De deelnemers aan de Tata Steel Challengers worden in de loop van november bekendgemaakt.

Magnus Carlsen voor de 13e keer in Wijk aan Zee
Magnus Carlsen neemt voor de 13e keer deel aan het Tata Steel Chess Tournament. Hij debuteerde in 2004 in de toenmalige C-groep. De verwachting is dat Carlsen de meeste tegenstand mag verwachten van Karjakin, Aronian en So. Met name de Amerikaan heeft een geweldig schaakjaar achter de rug, waarin hij uitblonk op de door Amerika gewonnen Olympiade in Baku, nadat hij kort daarvoor in St. Louis ook al zijn eerste zege in een elitetoernooi had geboekt.

Magnus Calsen tijdens Tata Chess 2015 (foto: Tata Steel)
Magnus Calsen tijdens Tata Chess 2015 (foto: Tata Steel)

Na een jaartje afwezigheid keert ook Levon Aronian weer terug. De immer goed geluimde Armeniër won het Tata Steel Chess Tournament al viermaal en kan bij winst recordhouders Carlsen en Anand evenaren. Ook Anish Giri zal veler ogen op zich gericht weten. Hij werd in oktober vader van een zoon en boekte daarna direct een uitstekend resultaat op het Tal Memorial in Moskou. Dit na een periode van teleurstellende resultaten, waardoor hij wegzakte uit de top 10. Er zal Giri veel aan gelegen zijn om in 2017 voor eigen publiek zijn eerste toernooioverwinning te behalen.

Jeugdspelers
Gevaarlijke outsiders zijn jeugdspelers Wei Yi (17) en Rapport (20). Zij kunnen met hun agressieve speelstijl verrassend uit de hoek komen. Ian Nepomniachtchi is goed in vorm en heeft net het prestigieuze Tal Memorial Toernooi in Moskou gewonnen. De Indiër Adhiban maakt zijn debuut in de Tata Steel Masters, na in 2016 te hebben gewonnen bij de Tata Steel Challengers.

Voorlopige deelnemerslijst Tata Steel Chess Tournament 2017, Tata Steel Masters

 

Naam Rating Plaats wereldranglijst Land
Magnus Carlsen 2853 1 Noorwegen
Levon Aronian 2795 5 Armenië
Wesley So 2794 6 Verenigde Staten
Sergey Karjakin 2772 9 Rusland
Pentala Harikrishna 2762 12 India
Anish Giri 2756 14 Nederland
Ian Nepomniachtchi 2749 16 Rusland
Radoslaw Wojtaszek 2746 17 Polen
Richard Rapport 2729 26 Hongarije
Wei Yi 2706 39 China
Adhiban Baskaran 2689 51 India
Loek van Wely 2667 80 Nederland


Meer informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

 

Reacties

Cookieinstellingen