Osteopaat René Kuil helemaal ‘thuis’ op Landgoed Duin en Bosch

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zondag 6 november houden de ondernemers, gevestigd in ‘Het Oude Administratiegebouw’ op het Castricumse Landgoed Duin en Bosch een ‘Open Deuren Dag’, waarmee zij zich willen presenteren aan de bewoners van Castricum en de omringende gemeenten.

Een van die ondernemers is René Kuil, die sinds 2014 in het gerenoveerde monumentale gebouw zijn praktijk heeft: ‘Osteopathie Castricum’. Daarmee is hij een van de ondernemers in het gebouw die zich bezighouden met alternatieve en/of paramedische behandelmethoden.

Concentratie paramedische en alternatieve zorg
Sinds de renovatie in 2013 hebben zich namelijk, behalve osteopaat René, ondermeer een voedingsdeskundige, een homeopaat, een mesoloog, een psycholoog, een gewichtsconsulent, een acupuncturist, een mental coach, een energetisch life coach en een cranio-sacraal therapeut in het Oude Administratiegebouw gevestigd. Op die manier is er eigenlijk in de afgelopen twee jaar geheel spontaan een soort centrum ontstaan waar, weliswaar allemaal onafhankelijk van elkaar, medische, paramedische en alternatieve zorg samenvallen, aangevuld met wellness- en coachingactiviteiten.wim-meijer-fotografie_5i5a3361Het feit dat je dagelijks met min-of-meer vakgenoten kunt communiceren in combinatie met een locatie die sfeer en rust uitstraalt maakt dat Landgoed Duin en Bosch voor René Kuil de ideale plek is voor zijn osteopathiepraktijk.

Fysiotherapie
Toch is het in 1903 door de Amsterdamse architect Poggenbeek ontworpen Oude Administratiegebouw niet de enige plek waar René actief is. Naast zijn werk als osteopaat is hij al sinds 1998 fysiotherapeut bij Fysiotherapie Plantage in Beverwijk. Vanuit zijn werk als fysiotherapeut is zijn belangstelling voor osteopathie ontstaan. René zelf hierover:  “Als fysiotherapeut viel het mij op dat sommige klachten van cliënten na verloop van tijd weer terugkwamen. Voor mij was dat aanleiding om de vijfjarige opleiding Osteopathie te gaan volgen bij Internationale Academie voor Osteopathie te Gent.”

(centrale gang in het Oude Administratiegebouw)
(centrale gang in het Oude Administratiegebouw)

Osteopathie geen reguliere geneeskunde
Ondanks het feit dat er vijf jaar studeren voor nodig is om je als osteopaat te kunnen inschrijven bij de beroepsgroep, en daarmee een uitgebreide vakkennis is gegarandeerd, valt de osteopathie niet onder de ‘reguliere’ geneeskunde.

Geen wetenschappelijk bewijs
“Dat heeft te maken met het feit dat voor osteopathie, net zoals veel andere alternatieve behandelmethoden (zoals bijvoorbeeld acupunctuur en homeopathie) geen algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs is geleverd van de geneeskundige werking”, aldus René. ‘Door veel mensen wordt osteopathie nog een beetje gezien als vaag of zweverig. Maar als je je er een beetje in verdiept dan is het, in ieder geval voor mij, vrij concreet. Bij de osteopathie richt je je op alles wat er beweegt in je lichaam. Dat zijn niet alleen je botten en spieren, maar ook je bloedvaten en ingewanden. Dat alles staat met elkaar in verbinding door middel van het bindweefsel. Bij de osteopathie richten we ons op dat bewegingsapparaat, en met name op dat bindweefsel,  vanuit de wetenschap dat veel fysieke klachten hun oorsprong vinden in een verstoring van dat bewegingsapparaat en in de wetenschap dat klachten op de ene plaats in het lichaam soms hun oorsprong vinden op een heel andere plaats”.

Behandelkamer van René Kuil: Mooi groen is niet lelijk.
Behandelkamer van René Kuil: Mooi groen is niet lelijk.

Als ik híer druk… dan heb ik dáár pijn!
In zijn tweewekelijkse column op Beverwijk- en Heemskerk.Nieuws.nl heeft René al diverse voorbeelden gegeven van oorzaken en klachten die qua locatie in het lichaam ver uit elkaar lagen.
“Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met een kraan waar geen water meer uitkomt”, zo gaat René verder. “Je kunt die kraan wel uit elkaar gaan halen, maar de oorzaak ligt misschien wel in de kapotte waterleiding aan het eind van de straat. Zo is dat ook met het lichaam. Neem bijvoorbeeld beenspierblessures. Natuurlijk kunnen die een directe oorzaak hebben (overbelasting) maar het kan ook een gevolg zijn van een verminderde doorbloeding van de betreffende spier. En die slechte doorbloeding kan weer een gevolg zijn van een  bewegingsprobleem in de wervelkolom. Op zo’n moment ga je dus een cliënt met beenspierproblemen behandelen aan de rug. Het is een beetje het principe van ‘als ik híer druk, dan heb ik dáár pijn’.”

wim-meijer-fotografie_praatstoel_5i5a6521
René Kuil op zijn ‘praatstoel’

Beroepsgroep
Op dit moment is René dus actief als fysiotherapeut én als osteopaat. Twee disciplines die hij wel strikt gescheiden houdt. Vandaar ook de twee verschillende locaties. Toch zijn het twee disciplines die in feite in elkaars verlengde liggen. Hij vindt het dan ook jammer dat er (nog) geen natuurlijke doorverwijzing plaatsvindt door reguliere artsen (waarbij je primair kunt denken aan de huisartsen) naar de osteopathie, zoals dat wel het geval is bij fysiotherapie. Dat kan echter te maken hebben met het feit dat osteopathie in Nederland geen ‘beschermd’ beroep is. Het is dan ook belangrijk om, als je naar een osteopaat gaat, je ervan te overtuigen dat deze is ingeschreven bij een beroepsgroep, die de kwaliteit van de osteopaat waarborgt door een medische vooropleiding, zoals fysiotherapie of arts, als voorwaarde voor inschrijving te stellen. Zo is René ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO)

Open Deuren Dag
In de twee jaar dat René nu actief is met zijn Osteopathie Castricum hebben steeds meer mensen de weg naar zijn praktijk weten te vinden. Toch blijkt dat ook veel mensen in de regio nog totaal niet op de hoogte zijn van de bijzondere praktijken die in het Oude Administratiegebouw zijn gevestigd. Vandaar die ‘Open Deuren Dag’ van zondag 6 november a.s.

Van 13.00 tot 17.00 uur zullen rond de vijftig ondernemers zich presenteren, en een aantal van hen, waaronder René, zet niet alleen de deuren open, maar geven ook een presentatie of workshop. Kortom: de gelegenheid bij uitstek om in korte tijd veel meer te weten te komen van de bijzondere praktijken en ondernemingen op Landgoed Duin en Bosch.

Kijk voor meer informatie over de ‘Open Deuren Dag’ en de zich daar presenterende ondernemers op de website: http://www.landgoedduinenbosch.nl/ opendag3

Reacties