Column van de Dag / Velsertunnel Run: Het wordt druk in de tunnel… én in je lijf!

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

Zestiende ‘Column van de Dag’ op Beverwijk- en Heemskerk.Nieuws.nl van René Kuil, die ‘zijn’ lezers iedere twee weken even meeneemt naar de wereld van de osteopathie. Deze week over de Velsertunnel Run en hoe druk het is in je lijf gedurende die 7,68 kilometer van IJmuiden naar Beverwijk.

Beste lezers,

Aankomende zondag, 27 november, gaat de Velsertunnel voor één dag open voor het eenmalige hardloopevenement: de Velsertunnel Run. En, zoals ik al eerder schreef, ik ben een van die geluksvogels die een startbewijs heeft weten te bemachtigen en dus mee mag lopen.

Dat betekent dat ik de afgelopen tijd in training ben geweest. Nu ben ik gek op mijn werk als osteopaat en fysiotherapeut, en dat betekent dat ik, terwijl ik aan het hardlopen ben, regelmatig denk ik aan mijn lijf.

Ik merk op dat mijn knieën buigen en strekken en mijn beenspieren spannen en ontspannen. Tijdens het hardlopen, maar ook bij wandelen, stopt de kracht niet bij mijn heupen. De krachten op mijn voeten vanaf de grond werken door mijn hele lijf heen. Ik voel mijn armspieren,  die ontspannen een beetje heen en weer “slingeren”. Mijn huid van mijn romp beweegt op en neer over mijn ribben heen.

Door mijn opleiding weet ik dat mijn nieren in rust door mijn diafragma (middenrif) twee centimeter op en neer bewegen. Dat zal tijdens het hardlopen zeker wel méér zijn. Mijn hart slaat zo’n 150 slagen per minuut en pompt per slag 100 milliliter, ofwel drie keer mijn totale bloedvolume. Ook mijn botten worden flink belast. Botten hebben een lichte flexibiliteit en daarmee dus ook een schokdempende functie. Dit zorgt er onder andere voor dat botten pas onder hoge kracht zullen breken. Ook zijn de gewrichtjes in de voet en de peesplaat zijn belangrijk voor de schokdemping en hebben gedurende zo’n hardlooptochtje heel wat te verwerken (zeker als we ons realiseren dat, als je hardloopt, je landingsgewicht ongeveer driemaal je lichaamsgewicht is).

Al die hierboven beschreven processen gebeuren helemaal automatisch, zonder tussenkomst van ons bewustzijn, en worden aangestuurd door het neurovegetatieve zenuwstelsel.

Denk dáár zondag nog maar eens aan terug
Als u nu zondag zelf aan het hardlopen bent of u ziet al die zesduizend lopers zondag puffend en zwetend uit de tunnel komen, denk dan nog maar even terug aan deze column, en realiseer u wat er allemaal gaande is ín al die hardlopende lijven. Wellicht dat u dan nog meer onder de indruk bent van de prestatie van uzelf, of van al die passerende hardlopers/loopsters.

In ieder geval wens ik iedereen voor zondag a.s. heel veel succes en plezier gedurende de Velsertunnel Run.

Over twee weken weer een column van mij. Wil je meer informatie over osteopathie of wil je ook een afspraak? laat het mij dan weten via mijn email: [email protected] of bel nu: 06-23369215

 

Reacties