Vuurwerk sluipmoordenaar voor slechthorenden

Foto: Specsavers

Waar of niet waar: “Ben je slechthorend dan heb je minder last van het geknal van vuurwerk”. Niet waar, dus!

In Nederland lopen er naar schatting 1 miljoen mensen rond die gehoorverlies hebben maar geen benodigd hoortoestel draagt. Dee mensen zullen minder last hebben van al die vuurwerkknalllen. Toch lopen zij een groot risico op gehoorschade tijdens vuurwerk, waarschuwt audicien Danny Jonkers van Specsavers Beverwijk. Hoewel de knal van een vuurwerkpijl van 160db minder hard lijkt aan te komen, loop je als slechthorende alsnog kans op gehoorschade.

Gehoorbescherming onderbelicht
Het dragen van gehoorbescherming bij het afsteken van vuurwerk is in Nederland ten onrechte onderbelicht. Veel Nederlanders denken nog altijd alleen aan het beschermen van hun ogen met een vuurwerkbril. Omdat de knal van een vuurwerkpijl 20 decibel boven de pijngrens kan liggen, kan één knal al levenslang oorsuizen of ernstig gehoorverlies opleveren. Oók bij slechthorenden.

Sluipmoordenaar
“Vuurwerk is eigenlijk een sluipmoordenaar voor slechthorenden,” licht Danny Jonkers toe. “Deze mensen horen de vuurwerkknallen inderdaad minder hard, maar de geluidsdruk is voor hen net zo sterk. Deze druk zorgt ervoor dat de trilhaartjes in je oren beschadigd raken en kan je gehoorverlies zelfs verergeren. Weinig mensen zijn zich hier maar van bewust.”

Hoortoestel ingeschakelt laten
Specsavers adviseert Beverwijkers, en in het bijzonder degenen die twijfelen aan hun gehoor, tijdens Oud & Nieuw in ieder geval goede gehoorbescherming te dragen in de nabijheid van vuurwerk. Denk bijvoorbeeld aan oordopjes of oorkappen die het hele oor afschermen. Ook mensen die wel een hoortoestel dragen is het opletten geblazen. Danny Jonkers raadt hen aan het gehoortoestel op oudejaarsdag vooral niet uit te doen. Op ieder hoortoestel zit een begrenzer, die afhankelijk van het gehoorverlies wordt ingesteld en zodoende kan beschermen tegen de harde vuurwerkknallen. Afhankelijk van het soort hoortoestel, kan deze ook als demper werken omdat hij het oor deels afsluit. Een hoortoestel beschermt echter niet volledig, aangezien het geluid ook nog langs het hoortoestel het oor in kan. Daarom is het advies om altijd gehoorbescherming te dragen

Reacties