Column van de Dag / Heftig!

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

In zijn tweede ‘Column van de Dag’ op Beverwijk-, Heemskerk- en Velsen.Nieuws.nl in 2017 neemt René Kuil ‘zijn’ lezers opnieuw even mee naar de wereld van de osteopathie. Deze week over een ‘pak slaag’ en over craniosacraal therapie.

Heftig

Beste lezers,
Twee weken geleden had ik het in mijn column over een nogal “ingewikkeld” onderwerp: het ‘nieuwe’ orgaan, het mesenterium . Dat was voor sommige mensen, als ik zo op mijn Facebook-pagina las, een stukje lastige materie. Wel, ik zal mijn best doen om het deze keer iets ‘toegankelijker’ te houden’. De aanleiding van de klacht die ik in deze column behandel is in ieder geval uiterst concreet.

Meer dan een reflexmatige klap
Recent sprak ik een klant op mijn spreekuur die mij tijdens het vraaggesprek een heftig voorval vertelde. Zij was namelijk op haar werk in elkaar geslagen door een cliënt. Daarbij was ze geraakt op het bovenste deel van haar rug, schouders, nek en hoofd. Een uiterst heftig voorval wat ik met mijn klanten gelukkig nog nooit heb meegemaakt. Het ‘fysieke geweld’ van mijn cliënten beperkt zich tot hoogstens een keer een reflexmatige klap als ik niet goed inschat wat de klant op dat moment kan verdragen tijdens de behandeling.

Zij was er echter nuchter onder, ondanks het heftige voorval: “Tja, dat gebeurt bij ons wel vaker…”. Ze werkt met mensen met een psychische achtergrond.

Zwarte vlekken
De meeste klachten die ze nog had van deze aanval was dat haar ogen (rechts meer dan links) bij tijd een wijle het zicht niet goed doorgaven. Soms was het zicht golvend, soms met grijze of  zwarte doorzichtige vlekken of soms een soort van dubbelbeelden. Onderzoek door artsen naar het probleem leidden tot niets. Een fysieke oorzaak werd niet gevonden. Aan mij dus de vraag of ik daar als osteopaat iets mee kon.

In eerste instantie onderzoek ik altijd het bewegingsapparaat ofwel de gehele wervelkolom, alle relevante gewrichten en de bijbehorende zenuwen. Ook check ik de organen op verminderde bewegelijkheid. Ik vond bij haar echter niet echt duidelijk een oorzaak.

Craniosacraal therapie
Wat we als osteopaat ook nog in ons gereedschapskist hebben zitten is het onderzoek en behandelen via de craniosacraal therapie. Dit is, naast het onderzoek en behandelen van het bewegingsapparaat en de organen, de derde pilaar binnen de osteopathie. De craniosacraal therapie zoekt naar verminderde bewegelijkheid tussen de schedelbeenderen (ook bij volwassene) en de vliezen in de schedel en naar het bekken. Doordat wetenschappelijk onderzoek verschillende uitslagen laat zien wat betreft het wel of niet bewegelijk zijn van deze schedelbeenderen is over deze manier van behandelen de nodige discussie.

Als ik deze klant echter onderzoek en behandelde met craniosacraal therapie merkte ze tijdens het consult een duidelijke verbetering bij de verschillende technieken. Volgende week komt zij weer bij me. Ik hoop dat zij snel beter wordt en ze haar werk zonder klachten weer kan gaan doen.

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email: [email protected]

Over twee weken een nieuwe column van mij. Wilt u meer informatie over osteopathie kijk dan op www.osteopathiepraktijk.nu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen