Column van de Dag / De combinatie van creativiteit en sportiviteit

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag is het woord aan Bert Kalter, buurtsportcoach in Beverwijk die het heeft over de combinatie van creativiteit en sportiviteit.

Door: Bert Kalter

De zomer hebben we inmiddels achter ons gelaten en een andere kleurrijke periode lacht ons weer tegemoet.  De bladeren vallen van de bomen en de kastanjes zijn geraapt om weer leuke figuurtjes van te maken……?

Rookpijpjes en poppetjes van eikels
Deze gedachten voeren mij terug naar mijn eigen kinderjaren. Kastanjes werden uitgehold en er werden ‘rookpijpjes’ van gemaakt of diverse poppetjes, waarbij de armen en beentjes van luciferhoutjes waren. De vensterbank stond er vol mee.

Zelf ben ik nu wel benieuwd wat er met de opgeraapte kastanjes gebeurt door de kinderen. Wordt er nog iets mee gemaakt of belanden ze in de fruitschaal als decoratie?  Wat ik mij hierbij afvraag is: worden kinderen vanuit de huiselijke situatie nog gestimuleerd  in hun creativiteit? In de huidige situatie weet ik  dat het  welzijnswerk hier zeer goed op inspeelt. Maar van nature  schuilt er ook nog wel iets creatiefs en ambachtelijks in de kinderen zelf, maar geef ze ook de kans om dit tot uiting te brengen in hun eigen tijd. Een mooie en dankbare taak van de buurtsportcoach is om met zijn of haar kennis van sport- en spelactiviteiten zoveel mogelijk het creatieve op sportgebied te zoeken en verder te  ontwikkelen.

Hutten bouwen
In de afgelopen zomer ben  ik heel direct betrokken geweest bij een activiteit waarbij 220 kinderen naar hartenlust konden timmeren en hun fantasie de vrije loop konden geven  aan hun  creativiteit. 

Tijdens deze activiteit konden kinderen zelf  vorm geven aan de bouw van een eigen te bouwen hut van vele houten pallets. In het begin nog even met behulp van ouders/verzorgers daarna overgelaten aan de fantasie van de kinderen zelf. Deze timmer  activiteit werd afgewisseld met sport- en spelactiviteiten. Door het  zeer slechte weer  kon er even niet meer getimmerd worden en konden  we ter afwisseling gebruik maken van de sporthal om daar met deze grote groep  kinderen sport- en spelactiviteiten aan te bieden. De combinatie van beide vormen van creativiteit heeft deze activiteit gemaakt tot een zeer geslaagd  timmer- en sportevenement.

Week van de opvoeding
De week van 2 tot en met 7 oktober stond in het teken van de ‘week van de opvoeding’.  Ook  Beverwijk heeft  hieraan aandacht besteedt.  Na de opening van de wethouder konden kinderen van basisschool de Wilgenroos op het Johan Cruijff court en in het plaatselijke speeltuingebouw  deelnemen aan  zowel sportieve als creatieve activiteiten.

(foto: Wilgenroos – FB)

In de voorbereiding  van de herfst vakantie activiteiten voor kinderen zal ook een beroep gedaan worden op hun  creativiteit tijdens  de mega sport- en spel instuif op donderdag 26 oktober van 12.00 – 16.00 uur in sporthal de Walvis.

Reacties