Column van de Dag / Sportief pionieren

Foto: DEM

Iedere twee weken een sportcolumn op BeverwijkNieuws en HeemskerkNieuws, verzorgd door de vijf sportcoaches van Beverwijk en Heemskerk. Vandaag het woord aan Robin Welp, Buurtsportcoach Actieve Jeugd in Beverwijk. Dit keer heeft hij het sportief pionieren, van rookvrije vereniging en sporten op het schoolplein tot het drinken van water.

Sportief pionieren (door: Robin Welp)

Zonder stress geen groei. Soms moet je wat risico’s nemen en in het diepe springen om grensverleggend te zijn en nieuwe mogelijkheden proberen. In de sport is het net zo. Bjorn Borg was een grensverleggende tennisser. Ronaldo en Messi zijn wellicht de Cruyff’s van deze tijd. De klapschaats was ooit een nieuw probeersel en nu niet meer weg te denken binnen het schaatsen.

DEM als eerste rookvrij
Op kleinere schaal had atletiek vereniging DEM een primeur in Beverwijk. Zij waren de eerste rookvrije vereniging in de gemeente. Afgelopen maandag, 4 november, werden zij in het zonnetje gezet door wethouders Dorenbos (gezondheid) en Erol (sport). Een mooie kruisbestuiving van sport en gezondheid. Beide wethouders roemden de voortrekkersrol  die AV Dem heeft met betrekking tot dit initiatief naar een rookvrije generatie. “Roken was tot op heden nog nooit een paragraaf in ons sportbeleid”, aldus voorzitter Rob Tuinstra, “eigenlijk heel vreemd als we daar nu zo op terugkijken”.

De aanleiding van de rookvrije vereniging was een artikel in de nieuwsbrief van Beverwijk Fit en Actief. Bestuurslid accommodatiezaken Henk Martens van AVDEM zorgde middels een beursbezoek voor de nodige informatie van de hartstichting. De hartstichting biedt een zeer gebruiksvriendelijke implementatiemethode voor verenigingen die het voorbeeld van AVDEM willen volgen.

Het eerste ‘Beverwijk Fit en Actief’- bordje samen met de certificering ‘rookvrije vereniging’ uitgereikt. Vlnr: Simon van Rookhuizen (Penningmeester), wethouder Dorenbos (gezondheid), Rob Tuinstra (voorzitter), Ruud Riksman (Communicatie en PR), wethouder Erol (sport) en Henk Martens (accommodatiezaken).

Sportbus op schoolplein
Tevens hulde aan basisschool de Vrijheit in Wijk aan Zee. Waar een kleine school groot in kan zijn. Ouders stemden massaal via Facebook om de sportbus op het schoolplein te krijgen. Het project ‘Schoolplein on Tour’ is bedoeld om kinderen op een leuke manier samen te laten spelen op het schoolplein. Een extra beweegmoment en lekker buiten spelen. Op facebook (Evenementenmakelaar en Beverwijk fit en actief) werd deze actie opgezet met de vraag om zo veel mogelijk te stemmen. Het project werd door de Vrijheit zeer positief ontvangen en het enthousiasme en de samenwerking tussen directie en ouders werd beloond. Inmiddels hebben de groepen 1 tot en met 5 reeds anderhalf uur extra gesport. Overigens zullen alle geïnteresseerde scholen later volgen voor een bezoek van de sportbus.Waterproject
Een andere pionier is basisschool De Zeearend. Naast het feit dat zeer actief zijn op sportgebied, hebben zij als eerste school in Beverwijk het waterproject omarmt. Hierbij wordt aandacht gegeven aan het water drinken als vervanger voor de limonade en pakjes drinken die veelal meegegeven worden als tussendoortje op school.

Al met al zorgen deze trendsetters voor een verandering. Goed voorbeeld doet volgen en daarmee wordt Beverwijk langzaam aan steeds een stukje gezonder en fitter. Meer informatie over sportstimulering, rookvrije vereniging, het waterproject, het ontvangen van de nieuwsbrief Beverwijk fit en actief? Volg facebook Beverwijk Fit & Actief!

Reacties